Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Pasaulē

Piekrastes erozijas dēļ izsludina ārkārtēju stāvokli Puertoriko

© AFP/Scanpix/Leta

Ar ASV brīvi asociētās valsts Puertoriko guberanators otrdien izsludināja ārkārtēju stāvokli, lai cīnītos pret pastiprinātu piekrastes eroziju, kurā amatpersonas vaino klimata izmaiņas.

Puertoriko valdība piešķir 105 miljonus ASV dolāru no federālajiem līdzekļiem, lai īstenotu apmēram 20 pasākumus, kuru mērķis ir apturēt zemes zaudēšanu erozijas dēļ un samazināt tās ietekmi līdz minimumam. Starp šiem pasākumiem ir mājokļu pārcelšana, mākslīgu rifu izveidošana, mangrovju stādīšana, un pludmaļu papildināšana ar smiltīm.

"Tā ir ambicioza darba kārtība," preses konferencē sacīja Puertoriko gubernators Pedro Pjerluisi.

Puertoriko ir apmēram 1200 kilometrus gara piekraste, un divas trešdaļas no šīs salas 3,2 miljoniem iedzīvotāju mīt piekrastes rajonos. No piekrastes rajonu iemītniekiem vairāk nekā 20% dzīvo augsta plūdu riska zonās.

Puertoriko Universitātes pētījumā konstatēts, ka iepriekšējos gados vairāk nekā 100 kilometru gara piekrastes josla ir pārvietojusies uz iekšzemi. Erozijā lielā mērā tiek vainotas vētras, tostarp 4.kategorijas orkāns "Maria", kas 2017.gada septembrī piemeklēja šo salu. Eksperti brīdinājuši, ka nākotnē vētras būs vēl spēcīgākas un biežākas.

Līdz 2018.gada jūlijam erozija tika konstatēta 40% Puertoriko pludmaļu, savukārt smilšu uzkrāšanās tika konstatēta 60% pludmaļu.

Otrdien izsludinātie pasākumi tiks īstenoti erozijas vissmagāk skartajās pašvaldībās.