Ukrainas kara 413. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:47]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 12.aprīlī. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:47. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis šodien Kijevā tikās ar ASV Senāta delegāciju. Prezidents informēja delegāciju par situāciju kontaktlīnijā un dalījās savā vērtējumā par tās attīstības perspektīvām. Sanāksmes dalībnieki detalizēti pārrunāja Amerikas palīdzības turpmākos virzienus, kā arī Kongresa lomu šajā procesā.

19.01. Ukrainas gaidāmais uzbrukums ir ārkārtīgi svarīgs, bet, neizdodoties veiksmīgai uzbrukuma operācijai un iztērējot lielu resursus, tas neizbēgami dos pārliecību Krievijai turpināt karu, savukārt Rietumos skaļākas kļūs balsis par nepieciešamību Ukrainai meklēt kompromisus, sociālajos tīklos norādījis NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

18:00. Francijas alkoholisko dzērienu ražotājs "Pernod Ricard" atjaunojis piegādes Krievijas tirgum, ziņo Īrijas laikraksts "Sunday Independent".

16:38. Krievijas parlamenta augšpalāta Federācijas padome trešdien apstiprināja likuma grozījumus, saskaņā ar kuriem pavēstes tagad nāks ne tikai papīra, bet arī elektroniskā formā. Saglabāsies arī papīra pavēstes, taču tās varēs piegādāt arī elektroniski ar valsts pakalpojumu portāla "Gosuslugi" starpniecību. Pavēste elektroniskā formā tiks uzskatīta par saņemtu no brīža, kad tā tiks ievietota portālā karaklausībai pakļautās personas personīgajā kontā. No dienas, kad pavēste ievietota kontā, iesaucamajam ir aizliegts izbraukt no valsts.

16:00. Krievijas izlūkošanas darbības nākotnē varētu pastiprināties, jo kara laikā Krievijas politiskajai un militārajai vadībai nepieciešams vairāk informācijas, tādējādi pieaug gaidas no izlūkošanas dienestiem, ikgadējā ziņojumā brīdina Igaunijas Drošības policija. Gadu gaitā Igaunijas Drošības policija ir novērojusi Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) centienus rekrutēt vietējās amatpersonas un prokrieviskus aktīvistus no dažādiem Igaunijas reģioniem, piemēram, Austrumviru apriņķa, kur ir liels krievvalodīgo īpatsvars. Tomēr Drošības policijas novērojumi liecina, ka pērn Igaunijas sabiedrībā bijis niecīgs atbalsts Krievijas nelikumīgajām darbībām.

15:10. Krievijas mediju darbone Jeļena Čeriševa, kura pērn aprīlī tika aizturēta aizdomās par starptautisko un Igaunijas valdības noteikto sankciju pārkāpšanu, ir aizbēgusi no Igaunijas un pašlaik darbu medijos turpina Krievijas okupētajās Ukrainas teritorijās, vēsta Igaunijas Drošības policija savā jaunākajā gada pārskatā.

14:14. Krievijas ietekmes kampaņas nopietni saindējušas gaisotni Rietumbalkānu reģionā, uzskata ASV īpašais sūtnis globālās dezinformācijas apkarošanas jautājumos Džeimss Rubins. "Lielākais draudu avots šajā pasaules daļā ir Krievijas ģenerētā dezinformācija, kas bieži tiek atkārtota Serbijas mediju platformās, kuras darbojas kā informācijas centri, un tad atkārtota un izplatīta šeit Rietumbalkānos," vizītē Ziemeļmaķedonijā norādījis Rubins. "Es teiktu, ka [šis reģions] ir samērā nopietni saindēts pamatā ar Krievijas dezinformāciju." Krievijas prezidents Vladimirs "Putins uzskatīja, ka viņš var pārņemt Ukrainas valdību un sašķelt Eiropu, bet viņš cieta neveiksmi visos šajos aspektos".

12.54. Krievija būtiski nostiprinājusi aizsardzības līnijas Ukrainas dienvidos, bet šīs stratēģijas panākumi būs atkarīgi no tā, vai vai būs pietiekami daudz artilērijas un karavīru, lai to balstītu, teikts britu militārā izlūkdienesta ziņojumā.

Šie pasākumi īstenoti, gatavojoties iespējamam ukraiņu pretuzbrukumam Melitopoles virzienā.

12.45. Krievijas okupētajā Krimā šogad 1. un 9.maijā nenotiks demonstrācijas un parādes, pavēstījis okupantu ieliktenis Ukrainas pussalā Sergejs Aksjonovs.

12.08. Vienā no it kā nopludinātajiem Pentagona dokumentiem teikts, ka februārī un martā Ukrainā uzturējušies 50 Lielbritānijas īpašo uzdevumu vienības karavīri, vēsta laikraksts "The Guardian".

Kā norāda laikraksts, vienā no šiem dokumentiem, kas marķēts kā "pilnīgi slepens", esot informācija par vairāku valstu īpašo uzdevumu vienību darbošanos Ukrainā, lai gan tās oficiāli karadarbībā nepiedalās.

11.19. Sociālajos tīklos Krievijas kara atbalstītāju profilos otrdienas vakarā publicēts asinsstindzinošs video, kurā redzams, kā, pēc visa spriežot, Krievijas karavīrs dzīvam ukraiņu gūsteknim nogriež galvu.

Video redzams, kā cilvēks karavīra formā ar dzeltenu apsēju - kā noprotams, ukraiņu gūsteknis - guļ zemē.

Virs viņa ir cilvēks aizsargkrāsas apģērbā bez redzamām atšķirības zīmēm, tomēr viņam uz kājas ir balts apsējs, kas ir Krievijas karavīru un prokrievisko formējumu karotāju atšķirības zīme.

10.37. Lielbritānijas izlūkdienests ziņo, ka Krievijas karaspēks aptuveni 120 kilometru garumā gar Zaporižjas apgabalu izbūvējis trīs aizsardzības līnijas. Taču, kā norāda izlūkdienests, tad bez pietiekamas armijas kapacitātes un artilērijas daudzuma, šīm aizsardzības līnijām ir maza efektivitāte, vēstīts portālā prava.com.ua.

09.50. Ukrainas armija vakar, 11. aprīlī, atvairīja 72 Krievijas uzbrukumus 4 frontēs, ziņo pravda.com.ua.

08.49. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 180 050 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 730 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3646 tankus, 7043 bruņutransportierus, 2770 lielgabalus, 535 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 282 zenītartilērijas iekārtas, 307 lidmašīnas, 293 helikopterus, 2334 bezpilota lidaparātus, 911 spārnotās raķetes, 5630 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 319 specializētās tehnikas vienības.

07.09. Ukrainas armijas pretuzbrukums var sākties jau šovasar, intervijā tīmekļa izdevumam "The Hill" sacīja Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs. "Visi mūsu draugi un sabiedrotie skaidri saprot - lai pārietu pretuzbrukumā, mums tam ir jābūt gataviem par 100% un pat vēl vairāk," norādīja premjers.

04.36. Krievija ir veiksmīgi izmēģinājusi starpkontinentālu ballistisko raķeti poligonā valsts dienvidos, trešdienas rītā paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija. Krievija vairāk nekā 13 mēnešus ir apšaudījusi ar raķetēm Ukrainu. Tajā pašā laikā ir pastiprinājusies Maskavas militārā retorika pret Rietumiem, pat pieļaujot kodolkara iespējamību.

00.10 Kanādas premjerministrs Džastins Trudo otrdien paziņoja par papildu sankcijām pret Krieviju un Baltkrieviju saistībā ar agresiju pret Ukrainu.

Pasaulē

Vācijas kanclers Olafs Šolcs, tiekoties ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, paziņoja, ka kopā ar Beļģiju, Dāniju un Norvēģiju 2024.gadā Ukrainai piešķirs militāro palīdzību vēl 1,4 miljardu eiro apjomā.