Ukrainas kara 412. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:26]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 11.aprīlī. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:26 Trīs stundas seši Luhanskas rotas robežsargi turēja pozīcijas un atvairīja ievērojami pārāka ienaidnieka uzbrukumus.

Bet, kad draudēja pilnīgas ielenkuma briesmas, uguns atbalsta grupa devās viņiem palīgā .

21:27 Vienpadsmitā Ukrainas aizsardzības kontaktgrupas sanāksme Ramšteinas formātā klātienē notiks 21.aprīlī.

21:14 Kanāda paziņo par papildu militāro palīdzību Ukrainai, tā ietver tūkstošiem triecienšauteņu un miljoniem munīcijas piegādi.

19:58 Otrdien, 11.aprīlī, pirmā Lietuvas bruņoto spēku kājnieku brigādes instruktoru grupa devās uz Vāciju, kur apmācīs Ukrainas militārpersonas.

19:20 Uz Vāciju otrdien devusies pirmā Lietuvas instruktoru grupa, kas Eiropas Savienības (ES) militārās palīdzības misijā Ukrainas atbalstam ("EUMAM Ukraine") apmācīs ukraiņu karavīrus, paziņoja Lietuvas armija.

Žemaitijas kājnieku brigādes instruktori līdz 15.maijam kopā ar Vācijas un Beļģijas instruktoriem piedalīsies Vācijas vadītajā daudznacionālajā apmācību programmā.

Kā informēja Lietuvas Bruņotie spēki, instruktori apmācīs ukraiņus atbilstoši dažādām divpusējām un starptautiskām iniciatīvām. Šogad Lietuvas armija dažādās mācību programmās un kursos plāno apmācīt līdz 2000 ukraiņu karavīru.

"EUMAM Ukraine" mērķis ir stiprināt Ukrainas Bruņoto spēku spējas, lai aizsargātu Ukrainas teritoriālo nedalāmību un suverenitāti tās starptautiski atzītajās robežās un aizsargātu civiliedzīvotājus.

17.51. Visdrīzāk, nepiepildīsies pieņēmums, ka šogad Latvijā varētu ierasties 40 000 Ukrainas bēgļu.No kara sākuma līdz marta beigām, šķērsojot Latvijas ārējo robežu, kopumā valstī ir ieceļojuši 252 555 Ukrainas pilsoņi. Nemainīga ir tendence, ka Ukrainas pilsoņi pārsvarā ieceļo no citām valstīm, šķērsojot Latvijas ārējo robežu, lai atgrieztos Ukrainā vai dotos uz kādu citu valsti.

16:08. Kopš kara sākuma no Ukrainas-Polijas robežu šķērsojuši vairāk nekā 11 miljoni bēgļu. Aptuveni 87% no bēgļiem ir sievietes un bērni.

15:31. Dānijas aizsardzības ministra pienākumu izpildītājs Troels Lunds Poulsens sagaida, ka Dānija un sabiedrotie līdz vasarai pieņems lēmumu, vai ziedot Rietumu iznīcinātājus Ukrainai. Diskusijas prasa laiku, jo valstīm jārīkojas kopā, vizītē Ukrainā sacīja Lunds Poulsens.

14:49. Francijas prezidents Emanuels Makrons izpelnījies kritiku, paziņojot, ka Eiropai nevajadzētu kļūt par vasali un tai būtu jāizvairās tikt ierautai ASV un Ķīnas konfliktā par Taivānu.

Makrons ar šādiem izteikumiem nāca klajā intervijā žurnālistiem no izdevumiem "Les Echos" un "Politico" lidmašīnā atceļā no trīs dienu vizītes Ķīnā, kur viņš pagājušajā nedēļā tikās ar šīs valsts prezidentu Sji Dzjiņpinu.

12.44. Ukrainas enerģētikas ministrs pauž cerību, ka šogad pieaugs elektroenerģijas eksports, tomēr jau šobrīd zināms, ka ar eksportu saistītajiem ieņēmumiem nepietiks, lai atjaunotu valsts energosistēmu, vēstīts portālā pravda.com.ua.

11.51. Ukrainais premjerministrs Deniss Šmihaļs šonedēļ devies darba vizītē uz Kanādu un ASV, vēsta pravda.com.ua.

10.33. Ukrainā pagājušajā gadā demontēti 145 pieminekļi, kas tiek uzskatīti par saistītiem ar Krievijas impēriskās politikas propagandu, liecina Ukrainas Kultūras un informācijas politikas ministrijas dati.

No demontētajiem pieminekļiem 28 bijuši dzejniekam Aleksandram Puškinam, deviņi - rakstniekam Maksimam Gorkijam, četri - karavadonim Aleksandram Suvorovam, četri - rakstniekam Nikolajam Ostrovskim, viens - imperatorei Katrīnai II.Demontēti arī vairāk nekā 20 pieminekļi un piemiņas zīmes tā dēvētajiem padomju karavīriem atbrīvotājiem.

10.09. Ukrainas armija vakar, 10. aprīlī, atvairīja vairāk nekā 50 Krievijas karaspēka uzbrukumus četrās frontēs, ziņo pravda.com.ua.

09.05. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 179 320 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 500 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 3644 tankus, 7038 bruņutransportierus, 2765 lielgabalus, 535 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 282 zenītartilērijas iekārtas, 307 lidmašīnas, 293 helikopterus, 2332 bezpilota lidaparātus, 911 spārnotās raķetes, 5620 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 316 specializētās tehnikas vienības.

08.00. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien Kijivā ticies ar britu miljardieri, uzņēmuma "Virgin Group" dibinātāju Ričardu Brensonu, kurš kļuvis par vienu no līdzekļu vākšanas platformas Ukrainas atbalstam "United24" vēstniekiem.

"Priecājos, ka esat nolēmis kļūt par "United24" vēstnieku. Ir ļoti svarīgi, ka šai platformai pievienojas pazīstamas un ietekmīgas personas," Zelenska teikto citē Ukrainas prezidenta preses dienests.

07.09. ASV mierina, ka incidents ar Aizsardzības ministrijas slepeno dokumentu nopludināšanu nekādi neietekmēs Amerikas sniegto atbalstu Ukrainai karā pret Krieviju, ziņo pravda.com.ua.

00.10 Janvāra sākumā Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena paziņoja par sankcijām pret Baltkrieviju, taču kopš tā laika šajā virzienā nav vērojams progress.

Saskaņā ar valsts pārvaldītās Polijas Preses aģentūras (PAP) sniegto informāciju, ES sankcijas pret Baltkrieviju bloķē dažas Rietumeiropas valstis, kuras vēlas panākt iepriekš noteikto ierobežojumu atcelšanu Baltkrievijas mēslojuma ražošanai izmantotajam potašam.

Polija un Baltijas valstis nepiekrīt nekādai ierobežojumu mīkstināšanai. Varšava arī aicina nekavējoties sinhronizēt sankcijas pret Baltkrievijas Republiku un Krievijas Federāciju. Tas jo īpaši ietvers aizliegumu automobiļu eksportam no ES uz Baltkrieviju un Baltkrievijas mēbeļu importu. Uz šī fona pašlaik ES prezidējošās valsts Zviedrija tiek apsūdzēta nevēlēšanā rast ātru kompromisu.

Pasaulē

Vācijas kanclers Olafs Šolcs, tiekoties ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, paziņoja, ka kopā ar Beļģiju, Dāniju un Norvēģiju 2024.gadā Ukrainai piešķirs militāro palīdzību vēl 1,4 miljardu eiro apjomā.