Ukrainas kara 409. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:37]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 8.aprīlī. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:37. Krievijas galvaspilsētā Maskavā sestdien apglabāts propagandists un militārais blogeris Vladlens Tatarskis, kas svētdien zaudēja dzīvību sprādzienā Sanktpēterburgā algotņu grupējuma "Vagner" dibinātājam Jevgēņijam Prigožinam piederošā kafejnīcā.

Atvadu ceremoniju apmeklēja vairāki simti cilvēki, arī Prigožins un daži Valsts domes deputāti.

Bēres notika Trojekurovas kapsētā, Maskavas rietumos, pastiprinātā policijas, karavīru un privātās bruņotās apsardzes klātbūtnē.

Tatarska apbalvojumi bija izvietoti un samta spilventiņiem līdzās zārkam. To vidū bija arī Vīrišķības ordenis - viens no augstākajiem valsts apbalvojumiem, ko Krievijas prezidents Vladimirs Putins piešķīra Tatarskim pēc nāves par viņa "drosmi".

19:02. Krievija gatavojas iedzīvotāju evakuācijai no okupētajām Hersonas un Zaporižjas apgabalu daļām uz okupēto Krimu, sociālajā tīklā "Facebook" pavēstīja Ukrainas armijas ģenerālštābs.

"Patlaban sagrābtajās Zaporižjas un Hersonas apgabalu teritorijās Krievijas okupanti aktivizējuši gatavošanos vietējo iedzīvotāju evakuācijai uz pagaidām okupēto Krimas Autonomās Republikas teritoriju," teikts paziņojumā.

"Melitopolē un Skadovskā ienaidnieks organizēja vietējo iedzīvotāju aptauju par iespējamo evakuāciju. Aptaujas gaitā tiek pārbaudīts, vai iedzīvotājiem ir Krievijas pase, pieraksts un kāds ir izglītības līmenis."

18:20. Rietumu sabiedroto šķietamo slepeno dokumentu nopludināšana ir Krievijas specdienestu standarta spēle, sestdien tviterī pauda Ukrainas prezidenta biroja padomnieks Mihailo Podoļaks.

"Datu "nopludināšanas" mērķis ir acīmredzams: novērst uzmanību, sēt šaubas un savstarpējas aizdomas, radīt šķelšanos," skaidroja padomnieks.

Viņš minēja, ka šie materiāli ir atklāto avotu datu kompilācija, kam piejaukti izdomājumi vai reālas pārtvertas informācijas fragmenti.

"Tā ir Krievijas specdienestu standarta spēle. Ņem atklātos brīfingus, pievieno fiktīvas liecības vai atsevišķus pārtvertas informācijas elementus un publicē sociālajos tīklos, legalizējot "noplūdi"," norādīja Podoļaks.

17:51. Ukrainai izdevies panākt vēl 31 uz Krieviju deportētā bērna atgriešanos, sestdien pavēstīja labdarības organizācijas "Save Ukraine" direktors Mikola Kuleba.

"Ceturtās misijas "Save Ukraine" gaitā izglābti 18 bērni. Šobrīd noslēdzas piektā glābšanas misija, un 31 bērns pēc dažām stundām ieradīsies Kijivā," preses konferencē mediju centrā "Ukraina-Ukrinform" sacīja Kuleba.

Ar katru misiju palielinās stundu skaits pratināšanās Krievijas Federālajā Drošības dienestā (FSB), pieaug pārbaudījumu smagums, kas jāpieredz ģimenēm, lai atgūtu bērnus, viņš piebilda.

17:03. Krievijas premjerministrs Mihails Mišustins aizliedzis visiem valdības ierēdņiem izbraukt no valsts bez īpašas atļaujas, vēsta tīmekļa izdevums "The Bell", atsaucoties uz informētiem avotiem.

Ierēdņi uz ārzemēm doties var tikai oficiālās darīšanās.

Valdības vadītāju - arī ministru, aparāta vadītāju, viņu vietnieku un departamentu vadītāju - došanās uz ārzemēm ir jāsaskaņo ar Mišustinu, un atļaujas ir jāparaksta pašam premjeram.

15:01. Krievijas okupētajā Krimā virs Feodosijas notriekta raķete, kas bija izšauta no kontinentālās Ukrainas puses, platformā "Telegram" pavēstīja okupantu administrācijas vadītājs Sergejs Aksjonovs.

"Pretgaisa aizsardzības sistēmas notriektās Ukrainas raķetes atlūzas nogāzušās vienā no Krimas apdzīvotajām vietām", iepriekš ziņoja Aksjonova padomnieks Oļegs Krjučkovs.

Atbilstoši viņa teiktajam, postījumu un cietušo nav.

13:43. Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3636 tankus, 7020 bruņutransportierus, 2727 lielgabalus, 533 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 282 zenītartilērijas iekārtas, 307 lidmašīnas, 292 helikopterus, 2298 bezpilota lidaparātu, 911 spārnotās raķetes, 5599 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 304 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

12:05. Krima tiks atbrīvota no krievu okupantiem, tam nav alternatīvas ne tikai Ukrainai, bet arī visai pasaulei, piektdien sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, uzrunājot Ukrainas karavīrus musulmaņus, Krimas tatāru tautas medžlisa pārstāvjus un musulmaņu valstu diplomātus.

"Mēs atgriezīsimies Krimā un tad pasaulē atgriezīsies miers, jo agresors zaudēs. Ukrainas uzvara nozīmēs dzīvības uzvaru - visu konfesiju, dažādas izcelsmes ukraiņu dzīvības, ukraiņu, kam ir viena cerība un ticība - ticība labajam," sacīja prezidents.

10:35. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 177 680 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 570 iebrucēji.

00:10. Britu kompānija, neskatoties uz sankcijām, piegādāja Krievijai elektroniku 1,2 miljardu dolāru vērtībā, vēsta pravda.com.ua.

08:50. ASV žurnālistam Evanam Gerškovičam, kuram Krievijas varasiestādes oficiāli izvirzījušas apsūdzības spiegošanā, ja viņš tiks atzīts par vainīgu, draud līdz 20 gadiem ilgs cietumsods. Gerškovičs ir pirmais ASV izdevuma žurnālists, kas aizturēts Krievijā par spiegošanu kopš Aukstā kara. Federālais Drošības dienests (FSB) apgalvo, ka žurnālists pēc ASV rīkojuma vācis informāciju par Krievijas militārās rūpniecības uzņēmumu.

Pasaulē

Vācijas kanclers Olafs Šolcs, tiekoties ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, paziņoja, ka kopā ar Beļģiju, Dāniju un Norvēģiju 2024.gadā Ukrainai piešķirs militāro palīdzību vēl 1,4 miljardu eiro apjomā.