Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Meksikas prezidents attaisno Trampam izvirzītās apsūdzības un uzskata to par "nomelnošanas kampaņu"

© EPA/Scanpix/Leta

Meksikas prezidents Andress Manuels Lopess Obradors trešdien kritizēja ASV eksprezidentam Donaldam Trampam izvirzītās kriminālapsūdzības kā politiski motivētu "nomelnošanas kampaņu" ar mērķi kaitēt Trampa izredzēm prezidenta vēlēšanās nākamgad.

"Šķietami juridiskus jautājumus nevajadzētu izmantot vēlēšanu politikas mērķiem," Lopess Obradors sacīja reportieriem dienu pēc tam, kad Tramps tiesā Ņujorkā noliedza savu vainu visās 34 apsūdzībās.

"Tāpēc es nepiekrītu tam, ko viņi nodara bijušajam prezidentam Trampam," piebilda Meksikas prezidents vienā no savām ikdienas preses konferencēm, kurās viņš bieži izsaka viedokļus par ļoti dažādiem tematiem.

Lopess Obradors raksturoja apsūdzības 76 gadus vecajam Trampam, kurš jau ir paziņojis par nodomu kandidēt prezidenta vēlēšanās, kā "nomelnošanas kampaņu".

Šī ir otrā reize pēdējo nedēļu laikā, kad 69 gadus vecais Lopess Obradors savos izteikumos aizstāvējis Trampu.

Lopess Obradors 21.martā izteica pieņēmumu, ka iespējama apsūdzību izvirzīšana Trampam būtu ar mērķi atturēt viņu no kandidēšanas prezidenta vēlēšanās.

Kreisajam populistam Lopesam Obradoram ir bijušas labas attiecības ar Trampu, neraugoties uz Trampa labēji populistisko retoriku. 2016.gada vēlēšanu kampaņas laikā Tramps bija nosaucis meksikāņu imigrantus par "izvarotājiem" un narkotiku tirgoņiem.

Meksikas prezidents ir iejaucies arī citu valstu politikā, tostarp raksturojot kā "nelikumīgu" Peru prezidenta Pedro Kastiljo atcelšanu no amata pēc viņa mēģinājuma atlaist Kongresu un valdīt uz dekrētu pamata. Lopesa Obradora izteikumi izraisīja diplomātisku konfliktu starp abām valstīm, un Peru februāra beigās izraidīja Meksikas vēstnieku.