Lietuvas amatpersona: Krievijas draudi par kodolieroču izvietošanu Baltkrievijā jāuztver nopietni

© Julius Kalinskas/Scanpix/Leta

Krievijas draudi par kodolieroču izvietošanu Baltkrievijā ir jāuztver nopietni un ir jāizdara viss, lai novērstu šo ieroču pielietošanu, otrdien paziņoja Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas galvenā ārpolitikas padomniece Asta Skaisgirīte.

Tā viņa komentēja Krievijas prezidenta Vladimira Putina paziņojumu par plāniem Baltkrievijā izvietot taktiskos kodolieročus.

"Es ieteiktu nopietni uztvert runas, ka Krievijas kodolieroči tiks izvietoti Baltkrievijā," Nausēdas padomniece sacīja ziņu radiostacijai "Žiniu radijas".

"Jā, tas būtu solis uz eskalāciju, un, jā, tas nepalielinātu mūsu drošību. Gluži pretēji, tas samazinātu visa reģiona drošību," piebilda Skaisgirīte.

Lietuva un citas valstis bažījas arī par konvencionālo ieroču, piemēram, raķešu palaišanas sistēmu "Iskander" izvietošanu Baltkrievijā vai Kaļiņingradas apgabalā, viņa atzina.

Uz jautājumu, vai Lietuvas prezidenta padomnieces vērtējumā pastāv reāla iespēja, ka tiks pielietoti kodolieroči, Skaisgirīte atzina, ka to nevar izslēgt.

"Tādi ieroči jau tika izmantoti Otrajā pasaules karā, un teorētiski nevar izslēgt, ka tos atkal varētu pielietot. Un tomēr, to atceroties, ir jādara viss, lai tas netiek pielietots," klāstīja Nausēdas padomniece.

Par nodomu Baltkrievijā izvietot Krievijas taktiskos kodolieročus Putins paziņoja 25.martā.

Krievijas vēstnieks Baltkrievijā Boriss Grizlovs nedēļas nogalē teica, ka Krievijas taktiskie kodolieroči Baltkrievijā tiks izvietoti netālu no Polijas robežas.

Putins iepriekš sacīja, ka taktisko kodolieroču izvietošanai nepieciešamā infrastruktūra Baltkrievijā tiks pabeigta līdz 1.jūlijam.

Baltkrievijai ir 1250 kilometru robeža ar NATO dalībvalstīm Latviju, Lietuvu un Poliju.

Baltkrievijas režīma līderis Aleksandrs Lukašenko piektdien paziņoja, ka viņa valsts ir gatava uzņemt arī Krievijas stratēģiskos kodolieročus.

Svarīgākais