Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Trampam šodien jāstājas tiesas priekšā

© EPA/Scanpix/Leta

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien ieradās savā Ņujorkas debesskrāpī "Trump Tower" ("Trampa tornis"), atgriežoties Ņujorkā dienu pirms tam, kad viņam tur tiks izvirzītas apsūdzības saistībā ar "klusēšanas naudas" maksāšanu pornoaktrisei Stormijai Danielsai.

Ir gaidāms, ka 76 gadus vecais Tramps otrdien Manhetenā stāsies tiesas priekšā, kur viņam tiks izvirzītas apsūdzības. Atbilstoši ASV mediju informācijai tas notiks otrdien plkst.14.15 (plkst.21.15 pēc Latvijas laika).

Tramps kļūs par pirmo esošo vai bijušo ASV prezidentu, kuram izvirzītas kriminālapsūdzības.

Tramps pamāja saviem atbalstītājiem, pastiprinātas drošības apstākļos ieejot savā Ņujorkas rezidencē 5.avēnijā neilgi pirms plkst.16.15 (plkst.23.15 pēc Latvijas laika). Viņš ieradās Ņujorkā ar lidmašīnu no Floridas štata.

Trampam Manhetenas tiesā tiks noņemti pirkstu nospiedumi, un viņš tiks nofotografēts, tomēr bijušais prezidents netiks saslēgts roku dzelžos, piektdien sacīja eksprezidenta advokāts Džo Takopina.

Tad Tramps stāsies tiesneša priekšā, viņam tiks nolasītas apsūdzības, un eksprezidentam būs jāapliecina, vai viņš atzīst savu vainu. Tad tiesnesim būs jāizlemj, vai Tramps tiek atbrīvots pret galvojumu, vai arī viņš ir jāpatur apcietinājumā.

Ir gaidāms, ka Tramps izmantos savu ierašanos tiesā, lai censtos gūt atbalstu savai iecerei kandidēt un uzvarēt ASV prezidenta vēlēšanās nākamgad.

"Viņi nevajā mani, viņi vajā jūs - es tikai stāvu viņiem ceļā!" Tramps rakstīja savā sociālo mediju platformā "Truth Social", dodoties no sava Floridas privātnama uz Ņujorku.

Policija Ņujorkā bija augstā trauksmes gatavībā. Pie "Trampa torņa" un pie tiesas nama Manhetenā ir izveidoti drošības kordoni un tur atrodas Slepenā dienesta aģenti.

Ņujorkas mērs Ēriks Adamss brīdināja, ka jebkurš, kas vardarbīgi protestēs, "tiks aizturēts un saukts pie atbildības, lai kurš tas būtu".