Ukrainas kara 405. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:19]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 4.aprīlī. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:19 Ukraiņu apmācība uz amerikāņu M1A1 Abrams tankiem vēl nav sākusies, taču tas notiks "salīdzinoši drīz", saglabājot anonimitāti, vēsta ASV armijas augsta ranga virsnieks

21:00 "Nacionālā republikāņu armija" uzņēmās atbildību par propagandista Vladlena Tatarska slepkavības organizēšanu. Iepriekš tā tika piedēvēta Duginai.

20:27 "Ukrnafta" 2023.gada pirmajā ceturksnī palielināja vidējo dienas naftas ieguvi līdz 3926 tonnām. Pērn vidēji dienā tika iegūtas 3753 tonnas.

19:55 4. aprīļa vakarā Krievijas militārpersonas nometa aviācijas bumbas no iznīcinātājiem Su-35 uz ciematu Čerņigovas apgabalā.

19:29 ASV Aizsardzības ministrija otrdien paziņoja par vēl vienu 2,6 miljardu dolāru militārās palīdzības paketes piešķiršanu Ukrainai.

18:58 Ukrainas bruņotie spēki vienas dienas laikā trāpīja diviem Krievijas iebrucēju komandpunktiem un elektroniskās karadarbības stacijai.

18:37 Valdība otrdien atbalstīja 10 miljonu eiro pārdali no gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmā finansējuma uz iemaksām starptautiskās organizācijās Ukrainas atbalstam.

Finansējums pārdalīts, lai atbilstoši Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumam veiktu granta iemaksu nošķirti Ukrainas atbalstam Starptautiskās Attīstības asociācijas Krīzes atbalsta programmas īpašajā ietvarā Ukrainas un Moldovas atbalstam astoņu miljonu eiro apmērā un granta iemaksu Pasaules Bankas Ukrainas Atjaunošanas, rekonstrukcijas un reformu trasta fondā divu miljonu eiro apmērā.

Finanšu ministram uzdots normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā informēt Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju par apropriācijas izmaiņām, un, ja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija piecu darbdienu laikā pēc attiecīgās informācijas saņemšanas nav izteikusi iebildumus, veikt apropriācijas izmaiņas.

18:00. Ukrainas Galvenā izlūkošanas direkcija uzskata, ka propagandista Vladlena Tatarska likvidēšanā vainojams pats Krievijas prezidents Vladimirs Putins. "Tatarski nogalināja Putins, kad viņš iebruka Ukrainā un uzsāka pilna mēroga iebrukumu pēc 24. februāra. Un personīgā atbildība gulstas uz Putinu un visu viņa rašistu režīmu."

17:04. Krievijai noteikto sankciju dēļ marta beigās no Igaunijas degvielas uzpildes staciju tīkla "Circle K" valdes sastāva izslēgts tās priekšsēdētājs Krievijas pilsonis Jurijs Brjancevs. "Circle K Eesti" juridiskā direktore Nele Laidvē paskaidroja, ka uzņēmums ievēro Eiropas Savienības dalībvalstīs spēkā esošās prasības, tādēļ "atbilstoši sankciju desmitajai paketei veica izmaiņas uzņēmuma valdē". Sankcijas aizliedz Eiropas Savienības valstīs reģistrētu kritiskās infrastruktūras vai kritiski nozīmīgu pakalpojumu uzņēmumu valdēs darboties Krievijas pilsoņiem vai rezidentiem.

16:08. Baltkrievijas karavīri devušies uz Krieviju, lai apgūtu Krievijas kodolraķešu sistēmas izmantošanu, otrdien paziņojušas Maskava un Minska. Baltkrievijas Aizsardzības ministrija publicēja fotogrāfijas, kurās redzami karavīri, kāpjam militārajās lidmašīnās, lai dotos uz Krieviju. "Šo vienību apkalpe detalizēti pētīs jautājumus, kas saistīti ar raķešu sistēmas "Iskander-M" taktisko kodolieroču uzturēšanu un izmantošanu," paziņoja Baltkrievijas Aizsardzības ministrija.

15:34. Lietuvas parlaments otrdien pieņēma likumu, kas paredz nacionālās sankcijas Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem saistībā ar karu Ukrainā. Seima pieņemtais likums ierobežo Krievijas un Baltkrievijas pilsoņu iespējas saņemt Lietuvas vīzu un ievest Ukrainas hrivnas, savukārt Krievijas pilsoņiem noteikti ierobežojumi iebraukšanai Lietuvā, nekustamā īpašuma iegādē, turklāt viņu pieteikumi uzturēšanās atļaujas Lietuvā saņemšanai netiks izskatīti līdz nākamā gada 3.maijam.

14:42. Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu sacīja, ka NATO paplašināšanās palielina "konflikta" paplašināšanas riskus. Pēc viņa domām, NATO stiprina savu pretkrievisko kursu, palielina militāro palīdzību Ukrainai, veic kaujas gatavības paaugstināšanas pasākumus un pastiprina aktivitātes pie Krievijas un Baltkrievijas robežām. Tas viss rada ievērojamas konflikta paplašināšanās riskus, taču tas neietekmēs "speciālās operācijas" (karš pret Ukrainu - red.) iznākumu, sacīja Šoigu, vēsta pravda.com.ua.

12.44. Krievijas draudi par kodolieroču izvietošanu Baltkrievijā ir jāuztver nopietni un ir jāizdara viss, lai novērstu šo ieroču pielietošanu, otrdien paziņoja Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas galvenā ārpolitikas padomniece Asta Skaisgirīte.

Tā viņa komentēja Krievijas prezidenta Vladimira Putina paziņojumu par plāniem Baltkrievijā izvietot taktiskos kodolieročus. "Es ieteiktu nopietni uztvert runas, ka Krievijas kodolieroči tiks izvietoti Baltkrievijā," Nausēdas padomniece sacīja ziņu radiostacijai "Žiniu radijas".

11.36. ASV Kara studiju institūts (ISW) savā kārtējā ziņojumā par situāciju Ukrainas frontēs apstiprinājis Krievijas avotu apgalvojumus, ka Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" karotājiem naktī uz svētdienu izdevies ieņemt Bahmutas administrācijas ēku. Atbilstoši ISW liecībām Krievijas bruņotie spēki pirmdien turpināja virzīties uz pilsētas centru.

10.34. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 175 690 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 530 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 3627 tankus, 6999 bruņutransportierus, 2697 lielgabalus, 528 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 280 zenītartilērijas iekārtas, 306 lidmašīnas, 291 helikopteru, 2277 bezpilota lidaparātus, 911 spārnotās raķetes, 5562 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 298 specializētās tehnikas vienības.

10.13. Palangā aizturēta privāta lidmašīna, kas bija ceļā uz Krieviju un varētu būt iesaistīta plašā shēmā Krievijai noteikto starptautisko sankciju apiešanai, otrdien vēsta Lietuvas sabiedriskā raidorganizācija LRT. Lidmašīna "Cessna" no Dānijas lidoja caur Zviedriju un 16.martā nolaidās Palangas lidostā degvielas uzpildei, tomēr tai neļāva turpināt ceļu, jo kļuva zināms, ka tās galamērķis ir Pleskava Krievijā.

09.33. Ukrainas bruņotie spēki vakar, 3. aprīlī, atvairīja 69 Krievijas uzbrukumus četrās frontēs, vēsta pravda.com.ua.

08.13. Gādājot par Ukrainas militāro vajadzību apmierināšanu, nav saprātīgi bruņojumu atdot tādā veidā, ka tas vājinātu NATO Austrumu flangu, šādu viedokli intervijā "Latvijas Avīzei" paudis Vācijas vēstnieks Latvijā Kristians Helts.

07.10. Martā Ukrainā par kara upuriem kļuvuši 765 civiliedzīvotāji, teikts ANO Augstā cilvēktiesību komisāra biroja ziņojumā. Kā norādīts ziņojumā, martā Ukrainā tika nogalināti 178 civiliedzīvotāji un ievainoti 587.

05.16. Krievijas karaspēks naktī uz otrdienu ar trieciendroniem uzbruka Odesas pilsētai un Odesas rajonam, savā "Facebook" lapā paziņoja Odesas rajona kara administrācijas vadītājs Jurijs Kruks.

"Ienaidnieks nupat deva triecienus Odesai un Odesas rajonam ar trieciendroniem. Pretgaisa aizsardzības apakšvienību darba rezultātā daži tika notriekti. Kārtējo reizi uzsveram, ka kara laikā ne visus notikumus var komentēt vai izlikt vispārējai apskaitei," teikts paziņojumā.

00.10 Nīderlandes valdība pirmdien paziņoja par pirmās 2023.gada visaptverošās palīdzības paketes piešķiršanu Ukrainai kopumā par 274 miljoniem eiro.

Pasaulē

Ziņas par ukraiņu žurnālistes Viktorijas Roščinas nāvi apcietinājumā Krievijā ir satriekušas Eiropas Savienību (ES), piektdien apliecināja Eiropas Ārējās darbības dienests, norādot, ka ES pieprasa veikt neatkarīgu žurnālistes nāves izmeklēšanu.