Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Polijā tūkstošiem cilvēku demonstrācijā aizstāv Jāņa Pāvila II reputāciju

© Scanpix

Polijā tūkstošiem cilvēku šodien demonstrācijā aizstāvējuši nelaiķa Romas katoļu pāvesta Jāņa Pāvila II reputāciju pret apsūdzībām saistībā ar garīdznieku pastrādātajiem seksuālajiem noziegumiem laikā, kad viņš bija Krakovas arhibīskaps.

Demonstrāciju Varšavā rīkoja katoļu organizācijas ar valdības un valdošās partijas "Likums un taisnīgums" atbalstu, un tā sakrita ar Jāņa Pāvila II miršanas gadadienu.

Jānis Pāvils II - īstajā vārdā Karols Juzefs Vojtila - bija Romas Katoļu baznīcas galva no 1978.gada līdz savai nāvei 2005.gadā.

"Kā katrs godīgs cilvēks aizstāv savus bērnus, tēvu un māti, visa Polija aizstāv Jāni Pāvilu II," vēstīja viens no demonstrantu plakātiem.

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis tviterī norādīja, ka nepieciešams aizstāvēt patiesību, un "Likums un taisnīgums" līderis Jaroslavs Kačiņskis solīja aizstāvēt Jāņa Pāvila II godu un labo vārdu.

"Mēs pateicamies Dievam par šo neizmērojamo dāvanu, kas poļu pāvests bija un paliek Baznīcai, Polijai un pasaulei," vēstulē valdošajai partijai norādīja Kačiņskis.

Šodien Lodzā ar sarkanu krāsu un uzrakstu "Maxima Culpa" tika apķēpāts Jāņa Pāvila II piemineklis. Uzraksts ir norāde uz nīderlandiešu žurnālista Ekes Overbeka grāmatu ar šādu nosaukumu, kas nesen tika publicēta Polijā.

Grāmatā un izmeklēšanā, ko veica privātais telekanāls TVN, apgalvots, ka Jānis Pāvils II, kad viņš bija Krakovas arhibīskaps, zinājis par pedofiliju, bet slēpis to.