Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 403. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:58]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2.aprīlī. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:58 Prezidents Volodimirs Zelenskis atzīmēja nākamās nedēļas nozīmi Ukrainas uzvarā.

Jau šobrīd notiek gatavošanās plānotajiem pasākumiem, sacīja Ukrainas līderis, noslēdzot savu šodienas video vēstījumu ukraiņiem.

"Nākamā nedēļa būs īpaši nozīmīga mūsu aizsardzībai, virzībai uz uzvaru. Jau tagad gatavojamies plānotajiem notikumiem un lēmumiem," uzsvēra Zeļenskis.

19:21 Krievu iebrucēji apšaudījuši Doņeckas apgabala termoelektrostaciju Kurahovskaja, kā rezultātā radušās problēmas ar elektroapgādi. Par to paziņojis Doņeckas apgabala militārās pārvaldes vadītājs Pāvels Kiriļenko.

18:18 Eiropas valstis ir viena soļa attālumā no tiešas iejaukšanās Krievijas un Ukrainas karā. Ja tas notiks, pasaule saskarsies ar kodolkaru. Tā vienas no Ungārijas radiostacijām ēterā paziņojis Ungārijā valdošās partijas Fidesz parlamenta frakcijas vadītājs Mate Kosičs, raksta Telex.

"Jo vairāk valstis tiks iesaistītas karā Ukrainā, jo ātrāk mēs virzāmies uz pasaules karu. Un, ja būs pasaules karš, tas būs kodolkarš," viņš teica.

Pēc Kosiča teiktā, šobrīd esam "sola attālumā" no tā, ka Rietumeiropas valstis vai Ukrainas kaimiņvalstis ar savu karaspēku tieši iesaistīsies karā.

17:14 Aizvadītā nedēļa Ukrainā Krievijai nesa lielus zaudējumus - aptuveni četru tūkstošu likvidētu iebrucēju un 224 iznīcinātu ieroču un militārā aprīkojuma.

Attiecīgos datus publicējis Ukrainas aizsardzības ministra pirmais vietnieks ģenerālleitnants Oleksandrs Pavļuks.

Pēc viņa teiktā, laikā no 27.marta līdz 2.aprīlim Ukrainas militārpersonas iznīcināja 23 tankus, 39 bruņumašīnas, 56 artilērijas sistēmas, 5 daudzkārtējās palaišanas raķešu sistēmas, 2 pretgaisa aizsardzības iekārtas, 51 transportlīdzekli un 14 speciālo aprīkojumu.

16:15 Vismaz puse no Krievijas zaudējumiem artilērijā ir saistīti ar stobra plīsumu apšaudes laikā. Tas liecina par spēcīgu artilērijas stobru nodilumu un standartiem neatbilstošu šāviņu izmantošanu, uzskata militārais eksperts Aleksandrs Kovaļenko.

15:15 Daudzi Krievijas karavīri Ukrainā nogalināti nevis kaujās, bet miruši no pārmērīga alkohola patēriņa, liecina Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas jaunākais apskats par stāvokli Ukrainas frontē.

Krievija kopš pilna mēroga iebrukuma zaudējusi līdz 200 000 karavīru, un ievērojama daļa no viņiem miruši ar kaujām nesaistītu iemeslu dēļ, secinājuši britu izlūki.

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija norādījusi uz kādu krievu ziņu kanālu "Telegram", kas vēstījis par "ārkārtīgi lielu" ar alkoholu saistītu incidentu, noziegumu un nāves gadījumu skaitu Krievijas karaspēkā.

Citi nāves gadījumu cēloņi, kas nav saistīti ar kaujām, visticamāk ir neprofesionāla apiešanās ar ieročiem, ceļu satiksmes negadījumi un hipotermija.

Smaga dzeršana ir izplatīta parādība Krievijas sabiedrībā, un tā jau sen klusējot pieņemta par daļu no armijas dzīves, pat kaujas operācijās, norādījusi ministrija.

14:46 Ķīnas varas iestādes rūpīgi pēta kara gaitu Ukrainā, izdarot secinājumus no Krievijas neveiksmēm un sasniegumiem. Šīs zināšanas varētu būt noderīgas Ķīnas armijai hipotētiskā karā par Taivānu. Par to raksta The New York Times.

13:57 Krievijas apšaudē Doņeckas apgabalā Konstantinovkā gājuši bojā vismaz trīs cilvēki un vēl seši tika ievainoti.

Kā pastāstīja Doņeckas apgabala militārās administrācijas priekšsēdētājs Pāvels Kiriļenko, iebrucēji šorīt apšaudījuši pilsētas centrālo daļu. Pēc OVA vadītāja teiktā, augstceltnēm un privātajām dzīvojamām ēkām tika nodarīti lieli bojājumi.

12:48 Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 174 550 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 560 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3618 tankus, 6986 bruņutransportierus, 2687 lielgabalus, 527 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 279 zenītartilērijas iekārtas, 306 lidmašīnas, 291 helikopteru, 2249 bezpilota lidaparātus, 911 spārnotās raķetes, 5537 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 296 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

11:32 Ukrainas aizsardzības spēki Doņeckas virzienā atkaroja dažas ienaidnieka pozīcijas un tagad aprīko tās aizsardzības operācijām.

10:37 Krievijas ziemas ofensīva nav spējusi sasniegt Kremļa mērķi līdz 31.martam pilnībā sagrābt Doneckas un Luhanskas apgabalus, teikts ASV Kara studiju institūta (ISW) jaunākajā ziņojumā.

Krievijas armijas ģenerālštāba priekšnieks, Ukrainas operācijas komandieris ģenerālis Valērijs Gerasimovs 22.decembrī paziņoja, ka Krievijas karaspēks koncentrēsies uz Doneckas apgabala sagrābšanu.

Februāra sākumā Krievijas armija sāka ziemas ofensīvu līnijā Kupjanska-Svatove-Kreminna-Limana. Tomēr Krievijas ziemas ofensīva nav spējusi sasniegt Kremļa mērķus līdz 31.martam ieņemt visas Doneckas un Luhanskas apgabalu teritorijas to administratīvajās robežās.

ISW jau sen ziņoja, ka Krievijas ziemas ofensīva, visticamāk, nebūs veiksmīga Krievijas pavēlniecības pastāvīgo neveiksmju dēļ.

ISW arī secināja, ka Krievijai trūks kaujas spēka, kas nepieciešams vairāk nekā vienas lielas ofensīvas operācijas nodrošināšanai Doneckas un Luhanskas apgabalos, un vervēšanas kampaņas Krievijā un okupētajās Ukrainas teritorijās, ļoti iespējams, liecina, ka Krievija gatavojas rezervju trūkumam.

ISW arī pieļauj, ka pieaugošās krievu spekulācijas par Krievijas militārās pavēlniecības maiņu, visticamāk, liecina, ka Krievija drīzumā varētu pārkārtot savu augstāko militāro pavēlniecību neveiksmīgās ziemas ofensīvas dēļ.

09:52 Advokāts Tarass Ņikiforčuks vērsa uzmanību uz dažu informācijas resursu ziņām, ka Ukrainā tuvākajā laikā varētu tikt mobilizētas jaunas vīriešu kategorijas.

Savā YouTube kanālā viņš atzīmēja, ka šodien Radā nav iesniegti likumprojekti par Ukrainas likuma "Par mobilizāciju un mobilizācijas sagatavošanu" 23.panta grozīšanu.

09:00 Aizvadītajā diennaktī, 1.aprīlī, Krievijas iebrucēji turpināja virzīties uz priekšu Avdejevkas, Bahmutas, Maryinskas un Limanas virzienos, kur Ukrainas karavīri atvairīja vairāk nekā 70 ienaidnieka uzbrukumus.

Karstākās cīņas turpinājās par - Avdijevku, Bahmutu un Maryinku, liecina Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba apkopojums. Ģenerālštābs piebilda, ka Ukrainas aizstāvji atvairīja vairāk nekā 25 ienaidnieka uzbrukumus Bahmutai.

00:10 Zaporižjes apgabala okupētajā Tokmakā krievi ierobežo to Ukrainas pilsoņu pārvietošanos, kuri nav saņēmuši Krievijas pases.