Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Ja nebūtu tik dramatiski, tad būtu aprīļa joks; Krievija no 1.aprīļa pārņem prezidentūru ANO Drošības padomē

© Scanpix

No 1. aprīļa Ukrainā karojošā Krievija rotācijas kārtībā pārņem prezidentūru ANO Drošības padomē (DP), saceļot rūgtas ironijas vētru par pasaules varenāko starptautiskā miera institūciju. “Gan jau viņiem dzīvi pabojās šī mēneša laikā,” “tv3.lv” komentē ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Prezidējošā valsts ANO DP mainās reizi mēnesī un nu atkal pienākusi Maskavas reize. Krievijas diplomāti jau ciniski paziņojuši, ka “savā mēnesī” negrasās rīkot sēdes, kas būtu saistītas ar tās vesto karu Ukrainā. Vienlaikus Maskavas plānos esot neformālas sanāksmes rīkošana par “reālo situāciju” saistībā ar “Ukrainas bērniem, kas izvesti uz Krieviju”.

Kā iepriekš atzīmējuši ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi, Putins, šķiet, rada priekšnosacījumus, lai ANO DP izmantotu Krievijas spēka izrādīšanai.

Rinkēvičs: “Tas ir absurds un nelāgi”

“Tas ir absurds un nelāgi, bet tas ir ANO DP dalībvalstu ziņā - tā ir rotācija un iekšējā darba kārtība,” organizācijā pastāvošo kārtību komentē Latvijas ārlietu ministrs. “No otras puses gan jau viņiem [Krievijai] dzīvi pabojās šī mēneša laikā,” piebilst Rinkēvičs.

“Tas ir arī viens no iemesliem, kāpēc 2025. gadā Latvija kandidē uz DP nepastāvīgās locekles vietu, lai kopā ar sabiedrotajiem mazinātu Krievijas ietekmi un lomu un lai tur nebūtu agresiju atbalstošas valstis.”

Tieši pirms gada 1. aprīlī Rinkēvičs uzstājās konferencē Tallinā, mudinot steidzami reformēt ANO DP, kurā Krievija kā pastāvīgā tās locekle destruktīvi bloķē lēmumus un virza rezolūcijas pašas īstenotās karadarbības kontekstā.

Jautāts, vai gada laikā šajā ziņā ir panākts kāds progress, ministrs teic, ka ir arī “labā ziņa”: “Tagad katru veto, ko uzliek DP pastāvīgie locekļi, izskata ANO Ģenerālā asambleja.”

Atbildot uz jautājumu, vai šī prezidēšana ANO DP Krievijai varētu kļūt par pēdējo, Rinkēvičs sacīja: “Cīņa par reformu turpinās, domāju, ka paies vēl ilgs laiks, kamēr nonāksim pie rezultāta.”

Ziņa par Starptautiskās Krimināltiesas apsūdzētā kara noziedznieka Vladimira Putina vadītās valsts nonākšanu ANO DP galvgalī izsaukusi kritikas vētru un aicinājumus uz boikotu.

“Traucas kraujas virzienā”

Vairāki ievērojami ASV sabiedrības pārstāvji ir publicējuši atklātu vēstuli izdevumā “Time”, aicinot teikt “nē!” Maskavas prezidentūrai ANO DP.

“Šķiet, ka tas ir visļaunākais aprīļa joks vēsturē, taču apsūdzētais kara noziedznieks Vladimirs Putins gatavojas pārņemt kontroli pār ANO Drošības padomi - ar ASV, Francijas un Lielbritānijas netiešu svētību,” teikts vēstulē.

“Turklāt cilvēks, kurš tikko iecelts par Putina emisāru, lai uzrunātu šo Drošības Padomes sesiju, ir viņa ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs - kurš šoruden pameta Drošības padomi, kad tika konfrontēts ar pierādījumiem par Krievijas zvērībām Ukrainā. Pagājušajā mēnesī Ņūdeli notikušajā G20 samitā izcēlās smiekli, kad Lavrovs sūdzējās, ka Ukraina sākusi karu, uzbrūkot Krievijai. Kā ASV var vērot, kā šis ātrgaitas auto dodas kraujas virzienā?”

Atklātās vēstules autori aicina ASV izmantot visas savas ietekmes sviras, tostarp veto tiesības, lai nepieļautu, ka Putina tuvais līdzgaitnieks kļūst par ANO Drošības padomes priekšsēdētāju un ļaunprātīgi izmanto ANO platformu, lai balinātu Krievijas genocīda karu Ukrainā.

Aicina uz boikotu

Arī Eiropas Parlamenta Tautas partijas grupa ir paudusi viedokli: ir nepieņemami, ka Krievija, kas uzsāka nepamatotu karu pret Ukrainu, vadīs ANO Drošības padomi.

“Mēs aicinām visas demokrātiskās valstis boikotēt ANO Drošības padomes procedūras, kamēr tās vadīs Krievija,” teikts izplatītajā vēstījumā.