Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Spānijas premjers vīzītē Ķīnā aicina Sji runāt ar Zelenski

© Scanpix

Spānijas premjerministrs Pedro Sančess piektdien aicināja Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu runāt ar Ukrainas kolēģi Volodimiru Zelenski, ar šo aicinājumu nākot klajā vizītes gaitā Pekinā, kur Sančess ieradies centienos stiprināt Spānijas un Ķīnas attiecības.

Kā preses konferencē Spānijas vēstniecībā Pekinā sacīja Sančess, viņš ar Sji un citām augstām Ķīnas amatpersonām runājis par "Ķīnas nostāju" Krievijas pret Ukrainu izvērstā kara jautājumā.

Sančess arī apsūdzēja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, ka viņš cenšas vājināt Eiropas Savienības daudzpusējo miera un labklājības projektu.

"Es iedrošinu prezidentu Sji sarunai ar prezidentu Zelenski, lai viņš varētu iegūt nepastarpinātu priekšstatu par šo Ukrainas valdības miera plānu," sacīja Sančess.

Zelenskis vairākkārt sacījis, ka viņš ir atvērts sarunām ar Sji. Tiesa gan, Ķīnas prezidents, neraugoties uz dauzām sarunām, kas viņam bijušas ar Putinu, uz Zelenska piedāvājumu nav atbildējis.

Pekina pagājušajā mēnesī prezentēja 12 punktu plānu Ukrainas krīzes "politiskam noregulējumam".

Ukrainas sabiedrotie uz plānu reaģēja ar skepsi, tomēr Kijiva par to izteicās atzinīgi.

Sančess piektdien arī pauda pozitīvu vērtējumu Pekinas nostājai, ka kodolieroču pielietošana šajā konfliktā ir nepieļaujama, kā arī tās deklarētajam atbalstam "teritoriālajai integritātei".

"Es vēlos paust atzinību pūliņiem, ko Ķīnas valdība ir veikusi, lai sevi pozicionētu," sacīja Spānijas premjerministrs.