Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Bulgārijā saņemti draudi par simtiem skolu spridzināšanu

© Pixabay.com

Pirms svētdien gaidāmajām Bulgārijas parlamenta vēlēšanām šonedēļ elektroniskā pasta vēstulēs izteiktu spridzināšanas draudu dēļ valstī slēgti simti skolu, kurās ierīkoti vēlēšanu iecirkņi, un Bulgārijas iekšlietu ministrs Ivans Demerdžijevs paziņojis, ka tie ir ar Krieviju saistīti hibrīduzbrukumi.

Eiropeiski noskaņotās koalīcijas "Mēs turpinām pārmaiņas - Demokrātiskā Bulgārija" pārstāvis Ivailo Mirčevs pauda pārliecību, ka spridzināšanas draudu mērķis ir atjaunot Bulgārijā bailes un samazināt vēlētāju aktivitāti.

Zema vēlētāju aktivitāte var ne tikai Bulgāriju novērst no tās "ceļa civilizācijas virzienā", bet arī "atgriezt ne tikai pagātnē, bet arī Kremļa orbītā", ierakstā "Facebook" pieļāva politiķis.

Savukārt iekšlietu ministrs apliecināja pilsoņiem, ka gaidāmās vēlēšanas nav apdraudētas un sestdien tiks veikta fiziska pārbaude katrā no iecirkņiem un ka drošības pasākumi turpināsies līdz pilnīgai vēlēšanu procesa pabeigšanai.

Demerdžijevs sacīja, ka skolām izteikto spridzināšanas draudu izmeklēšana notiek vairākās valstīs.

Gan iekšlietu ministrs, gan Bulgārijas prezidents Rumens Radevs apliecināja, ka reāla pamata bažām par drošību izglītības iestādēs vai vēlēšanu iecirkņos nav.

Lai gan reālas bumbas nevienā no skolām nav atrastas, Sofijas pilsētas prokuratūra ierosinājusi lietu par terorismu.

Ceturtajā dienā, kad Bulgārijā tika saņemti draudi par spridzināšanu skolās, 12 un 14 gadus veci bērni divās pilsētās bija izplatījuši viltus ziņojumus par it kā izvietotiem spridzekļiem.

Bulgārijā svētdien notiks parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas, kas būs jau piektās divu gadu laikā, taču izredzes uz stabilas valdības izveidošanu nav lielas.

Bulgārijas prezidents atlaida parlamentu un izsludināja pirmstermiņa vēlēšanas februārī pēc tam, kad trīs lielākās partijas nespēja izveidot valdību. Iepriekšējās parlamenta vēlēšanas, notika oktobrī.