Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 400. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:46]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 30.martā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23:46 Putins parakstījis dekrētu par 147 000 cilvēku iesaukšanu armijā. Iesaukšanai ir pakļauti vīrieši vecumā no 18 līdz 27 gadiem.

22:51 30. marta vakarā plkst.22.00 Kijivas reģionā, tostarp galvaspilsētā, izsludināta gaisa trauksme.

22:29 Šovakar Krievija ar bezpilota lidaparātiem kamikadze uzbruka Ukrainai, okupanti apšauj arī Harkivu, informē Ukrainas Gaisa spēki.

21:39 ASV valdība ceturtdien atkārtoti paudusi aicinājumu Savienoto Valstu pilsoņiem nekavējoties pamest Krieviju, ar šo pamudinājumu nākot klajā pēc ASV žurnālista aizturēšanas Jekaterinburgā. ASV pilsoņu atrašanās Krievijā raisa dziļas bažas, ceturtdien sacīja Baltā nama Nacionālās drošības padomes koordinators Džons Kērbijs. Krievija ceturtdien paziņoja, ka ir aizturējusi laikraksta "Wall Street Journal" žurnālistu Evanu Gerškoviču. Atbilstoši Maskavas versijai viņš esot spiegojis ASV labā.

21:02 ASV ir jaunas liecības, ka Krievija atkal cenšas iegūt ieročus no Ziemeļkorejas, lai varētu intensīvāk izvērst karu pret Ukrainu, bet šoreiz vienošanās ietvaros Phenjanai tiktu nodrošināta pārtika un citas preces, pavēstīja Baltais nams.

20:56 Austrijas galēji labējās Brīvības partijas (FPÖ) deputāti ceturtdien Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska videouzrunas laikā pametuši parlamentu, savu uzvedību skaidrojot ar to, ka Ukrainas prezidenta virtuālā klātbūtne likumdevēju sapulcē it kā esot Austrijas neitralitātes pārkāpums.

20:12 Putins paziņojis par pavasara iesaukumu, viņš vēlas savervēt gandrīz 150 000 cilvēku, ziņo portāls "Pravda".

19:21 Maķedonijas valdība trešdienas vakarā nolēma Ukrainai nodot noteiktu skaitu kaujas helikopteru, par ko iepriekš paziņoja Maķedonijas aizsardzības ministre Slavjanka Petrovska.

17:47 Tagad Ukrainas varas iestādēm ir zināmi 19,5 tūkstoši ukraiņu bērnu, kurus okupanti deportēja uz Krieviju. Šis skaitlis nav galīgs, taču vairāki simti bērnu, kas tika atgriezti atpakaļ, runā par iebrucēju vardarbību, radio Liberty sacīja prezidenta bērnu tiesību komisāre Daria Gerasimčuka.

16:44 Tuvākajā laikā krievi neķersies pie masīvu raķešu triecienu taktikas pret Ukrainu. Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direkcijas pārstāvis Andrejs Jusovs intervijā portālam Gazeta.ua izteicās, ka Kremlī ir mainījušies uzbrukumu mērķi.

Iepriekš mērķi bija enerģētikas infrastruktūras objekti. Ar to krievi mēģināja panākt padošanos. Tomēr plāns neizdevās. Tagad mērķi ir militārās iekārtas.

16:20 Slovākijas iznīcinātāji MiG-29, ko Ukraina saņēma pagājušajā nedēļā, jau aizstāv Harkovu. To paziņoja Ukrainas Augstākās Radas vicespīkera Oļena Kondratjuka, uzstājoties Slovākijas parlamentā.

15:18. Šveices tiesa ceturtdien atzinusi par vainīgiem četrus bijušos "Gazprombank" Šveices filiāles darbiniekus par nepienācīgu kontu pārbaudi, kas atvērti uz Krievijas prezidenta Vladimira Putina drauga čellista un miljardiera Sergeja Roldugina vārda.

13:51. Krievijas izlūkdienestu darbinieku izraidīšana un vīzu atteikumi aizvadītā gada laikā ir ievērojami mazinājuši Krievijas spiegošanas operācijas Somijā, ceturtdien paziņojis Somijas Drošības un izlūkošanas dienests (SUPO).

11.46. Vakar, 29. martā, Ukrainas bruņotie spēki atvairīja vairāk nekā 60 Krievijas uzbrukumus četrās frontes līnijas, ziņo pravda.com.ua.

11.14. Polijā notiekošajā konferencē "Ukrainas savienošanu ar Eiropu un pasauli - ilgtspējīgas transporta infrastruktūras un efektīvu piegādes ķēžu atjaunošana un attīstīšana" plānots pieņemt dalībnieku kopīgu paziņojumu par pasākumiem Ukrainas atbalstam un integrācijai reģiona transporta infrastruktūrā, informē Satiksmes ministrijas pārstāvji.

11.00. Mūsu reģiona drošība ir atkarīga no Krievijas kara Ukrainā iznākuma, uzsvēra Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Pelšs, kurš 29.martā uzņēma Baltijas valstu un Ziemeļvalstu Ārlietu ministriju valsts sekretārus ikgadējā sanāksmē Rīgā, ko šogad rīko Latvija saistībā ar koordinējošo lomu NB8 sadarbības formātā.

09.33. Pēdējās diennakts laikā Krievijas karaspēks veicis veselus 45 uzbrukumus Hersonas apgabalam. Portāls pravda.com.ua ziņo, ka uzbrukumu laikā bojā gājis viens cilvēks, bet vēl viens ticis ievainots.

08.33. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 172 900 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 560 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3610 tankus, 6974 bruņutransportierus, 2671 lielgabalu, 526 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 278 zenītartilērijas iekārtas, 306 lidmašīnas, 291 helikopteru, 2239 bezpilota lidaparātus, 911 spārnotās raķetes, 5518 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 291 specializētās tehnikas vienību.

07.07. Igaunijas muitas darbinieki ir identificējuši apmēram 3000 mēģinājumus nelegāli ievest preces Krievijā, pārkāpjot šai valstij noteiktās sankcijas pēc pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, trešdien radio intervijā paziņoja Igaunijas Nodokļu un muitas pārvaldes muitas nodaļas vadītājs Killi Kurvitss.

00.10 Kauju laikā austrumu frontē ir dienas, kad bojāgājušo attiecība ir viens Ukrainas karavīrs pret desmiti krieviem. Par to paziņojusi Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Anna Maljara. "Diemžēl zaudējumi ir neizbēgamas kara sekas. Karš bez zaudējumiem nemēdz būt," viņa sacīja.

Maljars uzsvēra, ka viens no galvenajiem ukraiņu puses uzdevumiem ir ienaidnieka fizisko spēku iznīcināšana.