Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Šveice izrāda gatavību atsākt sarunas ar ES par negaidīti pārtraukto sadarbības līgumu

© pixabay.com

Šveice trešdien izrādījusi gatavību atsāk sarunas ar Eiropas Savienību (ES) par sadarbības līgumu, kas negaidīti tika pārtrauktas 2021.gadā.

Šveices valdība paziņojusi, ka trešdien notikušajā slēgtajā sēdē uzdevusi "sagatavot pamatparametrus sarunu mandātam".

Valdības paziņojumā teikts, ka Ārlietu un Tieslietu ministrijām sadarbībā ar Ekonomikas, izglītības un zinātnes ministriju uzdots sagatavot šos parametrus līdz jūnija beigām.

Tajā pašā laikā "tiks turpināts darbs, lai atrastu kopsaucēju ar ES sarunu sākšanai".

Bernes un Briseles attiecības ir saspīlētas, kopš Šveice 2021.gada maijā pēkšņi pārtrauca gadiem ilgušās sarunas par visaptveroša līguma noslēgšanu ar ES.

Šobrīd Šveices un ES attiecības regulē neskaitāmi līgumi, un jau desmitgadi ilgst diskusijas par visaptveroša līguma slēgšanu, lai harmonizētu tiesisko ietvaru, kas regulē abu pušu attiecības.

Taču sarunas nonāca strupceļā, kad Brisele atteicās no iecerētā līguma izslēgt tādus būtiskus jautājumus kā valsts atbalsts, algu aizsardzība un pārvietošanās brīvība.

Kopš sarunu pārtraukšanas Šveice cenšas rast kopsaucēju ar ES atsevišķos jautājumos, izmantojot tā dēvēto izpētes sarunu procedūru.

Līdz šim notikušas astoņas šādu izpētes sarunu kārtas, un nākamās konsultācijas paredzētas 20.aprīlī, pavēstījusi Berne piebilstot, ka tehniskās sarunas notiek katru nedēļu.

Tās esot novedušas pie detalizētas abu pušu nostādņu izpratnes, teikts paziņojumā.

Pēc rūpīga iekšpolitikas un ārpolitikas izvērtējuma valdība dažādos līmeņos vestajās sarunās konstatējusi "pozitīvu impulsu".

"Tagad uzdevums ir izstrādāt risinājumus atlikušajos nenokārtotajos jautājumos, lai rastu kopsaucēju saruna mandāta sagatavošanai," norādījusi valdība, piebilstot, ka vēlētos sarunās pieturēties pie "paketes pieejas".

Viena kopīga līguma vietā, kas, piemēram, regulē institucionālos jautājumus, kuri pieprasa ES tiesību normu pārņemšanu un ES uzraudzību, Šveice dod priekšroku specifisku līgumu paketei, kas regulē tādus jautājumus kā elektroenerģija, pārtikas drošība un veselības aprūpe.

Tādos pretrunīgos jautājumos kā darba samaksas aizsardzība valdība uzdevusi Ekonomikas, izglītības un zinātnes ministrijai cieši sadarboties ar visiem 26 kantoniem un sociālajiem partneriem, lai sagatavotu priekšlikumus par papildu pasākumiem, kas nodrošinātu pašreizējo iekšējā darba tirgus aizsardzības līmeni.

Atbildīgajiem departamentiem uzdots "noskaidrot atlikušos jautājumus, kas saistīti ar elektrību, sauszemes transportu un veselību".

Šveices delegācijas vadītājai sarunās ar ES valsts sekretārei Līvijai Lojai valdība uzdevusi vienoties par "kopsaucēju nākotnes sarunām".