Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

"Mēs nedrīkstam raudzīties uz Eiropas Savienību kā uz tiem, kas jāuzklausa," Polijas premjerministrs vēlas veidot jaunu kopienu

© Scanpix

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis otrdien Bukarestē paudis cerību Austrum un Centrāleiropā izveidot jaunu ekonomisko kopienu, piedaloties Ukrainai un Rumānijai.

Polijas un Rumānijas starpvaldību konsultāciju laikā Moraveckis uzsvēra, ka Bukarestes un Varšavas sadarbība ir svarīga, lai reģiona balss tiktu sadzirdētu.

"Mēs nedrīkstam raudzīties uz Eiropas Savienību kā uz tiem, kas jāuzklausa, un mums vienmēr portfelī uz Bukaresti vai Varšavu jāved labākie risinājumi," premjera teikto citē Polijas sabiedriskā raidorganizācija TVP.

Savā runā Moraveckis atzinīgus vārdus veltīja savam rumāņu kolēģim Nikolajem Čukem un Rumānijas prezidentam Klausam Johannisam, kuru īstenotā politika veicina abu valstu "kohēziju, sinerģiju un efektivitāti".

Polijas premjers norādījis, ka reģiona valstis iepriekš izmantojušas spēcīgākas valstis, kas atrodas gan rietumos, gan austrumos. Viņš piebilda, ka pēc atbrīvošanās no komunisma jūga "Rietumi mūs izmantoja saviem mērķiem".

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā uzstājoties ar runu Heidelbergas universitātē, Moraveckis izklāstīja savu Eiropas Savienības (ES) nākotnes redzējumu un uzsvēra nacionālo valstu svarīgo lomu iepretī bloka federalizācijas centieniem.

"Neviens labāk nepasargās nāciju brīvību, to kultūru, sociālo, ekonomisko, politisko un militāro drošību kā nacionālās valstis," Heidelbergā uzsvēra Polijas valdības vadītājs, piebilstot, ka "citas sistēmas ir iluzoras vai utopijas".

Savukārt Bukarestē Moraveckis norādīja, ka Polijas un Rumānijas sadarbība jāattīsta trijstūrī ar Ukrainu, kas veicinātu investīcijas un militāri stratēģisko plānu izstrādi nākotnei, kā arī ļautu radīt "jaunu ekonomisko kopienu Centrāl un Austrumeiropas reģionā".