Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Spānijā pēc atgriešanās no trimdas aizturēta Eiropas Parlamenta deputāte

© AFP/Scanpix/Leta

Katalāņu politiķe Klara Ponsati, kas ir viena no redzamākajiem cilvēkiem reģiona neatkarības kustībā, otrdien pēc piecu gadu trimdas atgriezusies Spānijā un uz neilgu laiku aizturēta, neraugoties uz to, ka viņai kā Eiropas Parlamenta deputātei ir imunitāte.

Tiesnesis 66 gadus veco politiķi atbrīvojis un licis ierasties Augstākajā tiesā 24.aprīlī, kad tiks izskatīta lieta par "nepakļaušanās noziegumu", pavēstīja tiesa.

Ponsati cietums tomēr nedraud, ņemot vērā tieslietu reformu un premjerministra Pedro Sančesa stratēģiju dialogam ar mērenajiem separātistiem un neatkarības kustības dalībnieku apžēlošanu.

"Esmu ieradusies, lai nosodītu mūsu tiesību sistemātisko pārkāpšanu," preses konferencē Barselonā dažas stundas pēc tam, kad viņa Spānijā automašīnā bija ieradusies no Francijas, sacīja Ponsati.

Bijušais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons, kas arī dzīvo trimdā, "nelegālo aizturēšanu" nosodījis.

Ponsati pēc Spānijas pamešanas vispirms dzīvoja Beļģijā, bet tad Skotijā, kur viņa Sentendrūsas universitātē pasniedza ekonomiku.

Skotija noraidīja Spānijas izdošanas orderi pēc Ponsati ievēlēšanās Eiropas Parlamentā 2019.gadā un tai sekojušās pārcelšanās uz Beļģiju.