Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Zviedrija negrasās dot Ungārijai nekādas garantijas saistībā ar uzņemšanu NATO

© AFP/Scanpix/Leta

Zviedrija negrasās dot Ungārijai nekādas garantijas saistībā ar uzņemšanu NATO, otrdien paziņoja Zviedrijas ārlietu ministrs Tobiass Bilstrēms. 

Bilstrēms komentēja Ungārijas premjera kancelejas vadītāja Balāža Orbāna paziņojumu, ka Zviedrijai jāpārtrauc "kritizēt Ungāriju", ziņoja Zviedrijas izdevums "Expressen".

"Nē, un es atzīmēju, ka Somijai, kuras pieteikumu [par dalību NATO] nupat ratificēja [Ungārijas parlaments], ir tieši tādi paši uzskati tiesību pārākuma jautājumos kā Zviedrijai, un arī Eiropas Savienībai. Bet mums nav šādu vienošanos ar Ungāriju," sacīja Bilstrēms.

Ministrs atzīmēja, ka Somijas pieteikuma ratifikācija ir svarīgs solis un dalība NATO veicinās gan Somijas, gan Zviedrijas drošību. Tagad NATO valstu vidū Somijas lūgumu par uzņemšanu aliansē nav apstiprinājusi tikai Turcija, tomēr 17.martā Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans lūdza parlamentu balsot par Somijas pieteikumu pievienoties NATO.

Zviedrijas lūgumu par uzņemšanu aliansē līdz šim nav apstiprinājušas Ungārija un Turcija.

"Īstermiņa perspektīvā tā nav problēma, ja Zviedrijai nāksies pagaidīt, bet ilgtermiņa perspektīvā tas būs problemātiski. Tādā gadījumā aizsardzības sadarbība, kas pastāv starp Zviedriju un Somiju, nevarēs turpināties līdzšinējā veidā. Protams, mēs negribam to redzēt," piebilda Bilstrēms.

Somija un Zviedrija paziņoja par vēlmi iestāties NATO pēc Krievijas pilna apjoma iebrukuma Ukrainā pērn.

Ungārijas parlaments pirmdien ratificēja Somijas pieteikumu par dalību NATO. Dienu pirms tam Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sijārto paziņoja, ka Ungārija grib lielāku cieņu no Somijas un Zviedrijas puses.

Savukārt Ungāriijas premjera kancelejas vadītājs Balāžs Orbāns paziņoja, ka Ungārijas parlamentārieši gaida no Zviedrijas "apliecinājumus" tam, ka starp abām valstīm nebūs politisku debašu.