Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 399. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:43]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 29.martā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:43 Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis uzstājās ASV prezidenta Džozefa Baidena vadītajā Otrā demokrātijas samita plenārsēdē. Viņš uzsvēra, ka demokrātijai ir jāuzvar tagad - šogad, nevis kaut kad.

21:29 Krievijas armijas ofensīva Ukrainā rit pilnā sparā, un iebrucēji izsmeļ savus spēkus.

"Viņu zaudējumi ir milzīgi. Pēc mūsu militārajām aplēsēm, tikai Bahmutas virzienā krievi dienā zaudē vidēji 500 kareivjus - bojāgājušos un ievainotos cilvēkus. Un tas nozīmē, ka viņi tur ātri izsmels savas uzbrukuma spējas. Līdz ar to mūsu fundamentālais lēmums ir: turēt Bahmutu, neskatoties uz saviem zaudējumiem. Jo tās aizsardzība ierobežo krievu spējas un dod mums stabilitāti visā frontes līnijā," intervijā Polijas laikrakstam Wyborcza sacīja Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs.

20:29 Krievu iebrucēji turpina būvēt nocietinājumus un tranšejas īslaicīgi okupētajā Krimas Armēnijas un Džankojas apgabalos.

Par to pulksten 18.00 apkopojumā ziņoja Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs. "Krimas Autonomās Republikas īslaicīgi okupētajā teritorijā Armēnijas un Džankojas apgabalos ienaidnieks turpina nocietinājumu un ierakumu būvniecību. Darbā aktīvi iesaistās civiliedzīvotāji," teikts ziņojumā.

19:48 Krievu iebrucēji turpina iebrukt Bahmutas pilsētā un gūst daļējus panākumus, bet Ukrainas bruņotie spēki drosmīgi tur pilsētu.

Tiek atzīmēts, ka dienas laikā ienaidnieks veica neveiksmīgas uzbrukuma operācijas Doņeckas apgabala Orehovas-Vasiljevkas apgabalā.

18:55 Krievijas Federācija 2022. gadā palielināja savu militāro spēku par 500 tūkstošiem cilvēku. Apmēram 100 000 jauniesaukto nokļuva Vāgnera privātajā militārajā uzņēmumā.

Bloomberg raksta, ka Krievija oficiāli apstiprinājusi 400 000 militārpersonu iesaukšanu Krievijas bruņotajos spēkos, taču tajā nav iekļauti aptuveni 100 000 algotņu Vāgnera PMC. Tajā pašā laikā 2022. gada oktobrī Krievijas varas iestādes ziņoja, ka mobilizācijas ietvaros armija tika papildināta ar 300 tūkstošiem cilvēku.

18:23 Latvija atbalsta jaunu sankciju noteikšanu pret Krieviju un Baltkrieviju pēc Krievijas paziņojuma par kodolieroču pārvietošanu uz Baltkrieviju, aģentūrai LETA uzsvēra Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte.

ĀM pārstāve uzsvēra, ka Latvija ir rosinājusi viedokļu apmaiņu Eiropas Savienībā (ES) par atbilstošākajiem atbildes soļiem pret Krievijas un Baltkrievijas rīcību, tostarp jaunu sankciju ieviešanu.

Krievijas režīma līderis Vladimirs Putins pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Krievija izvietos Baltkrievijā taktiskos kodolieročus. NATO Putina paziņojumu nosauca par bīstamu un bezatbildīgu, bet ES ārējās un drošības politikas augstais pārstāvis Žuzeps Borels norādīja, ka kodolieroču izvietošana Baltkrievijā būs drauds Eiropas drošībai.

Lietuvas Ārlietu ministrija norādīja, ka kodolieroču izvietošana Baltkrievijā izraisītu kārtējo saspīlējuma un destabilizācijas vilni Eiropā, reaģējot uz to, Lietuva aicinās partnerus pieņemt jaunas sankcijas.

Ministrija uzsvēra, ka ar paziņojumiem par kodolieroču izvietošanu Baltkrievijā Krievijas un Baltkrievijas diktatori Putins un Aleksandrs Lukašenko "izmisīgi cenšas radīt kārtējo saspīlējuma un destabilizācijas vilni Eiropā".

"Tas vēl vairāk Baltkrieviju ierauj karā ar Ukrainu un konfrontācijā ar demokrātisko pasauli. Baltkrievija, kas arvien vairāk zaudē suverenitāti, atbalsta un palīdz Krievijas agresijai un arvien vairāk un ciešāk tiek integrēta Krievijas militārajos plānos, un tas ir papildu riska faktors Baltijas reģionam," klāstīts ministrijas paziņojumā.

Kā norādīja ministrija, Lietuva plāno runāt ar eiroatlantiskajiem partneriem par to, kā reaģēt uz "tādiem militāristiskiem Krievijas un Baltkrievijas režīmu plāniem".

18:00. Krievi apšaudījuši ciematu Harkivas apgabalā: ievainoti trīs pensionāri, vēsta pravda.com.ua.

17:02. Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs norāda, ka Ukrainas ģenerālštābs plāno pretuzbrukumu okupantu armijai, tikai esot jāsagaida labvēlīgāki laikapstākļi, vēsta pravda.com.ua.

16:14. Ukrainai ir jāuzvar, lai aizsargātu visas demokrātijas, tāpēc Latvija netaupīs spēkus, lai sniegtu atbalstu Ukrainai, attālināti piedaloties ASV rīkotā "Demokrātijas samita" atklāšanā, norādīja Latvijas prezidents Egils Levits

15:22. Reaktīvie iznīcinātāji F-16, ko piegādāt pēdējo mēnešu laikā mudina Kijiva, Ukrainai šajā kara posmā būtisku palīdzību nenodrošinās, ASV Senāta Bruņoto spēku komitejas sēdē izteicies Savienoto Valstu aizsardzības ministrs Loids Ostins. Pentagons turpina uzskatīt, ka Ukrainai šobrīd visvairāk nepieciešamas ir pretgaisa aizsardzības sistēmas, tālas darbības ieroči un bruņutehnika, norādīja ministrs.

14:27. Ukrainas karavīri netālu no Bahmutas īstenojuši veiksmīgu operāciju, atspiežot Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" karotājus no vienas Bahmutas apgādes līnijas, teikts Lielbritānijas militārā izlūkdienesta ziņojumā. Kā tiek vēstīts, Bahmutā turpinās kaujas, tomēr krievu īstenotās apšaudes, salīdzinot ar pēdējām nedēļām, kļuvušas mazāk intensīvas.

12.44. Spānija uz Ukrainu uzreiz pēc Lieldienām nosūtīs sešus "Leopard 2A4" kaujas tankus, ziņo pravda.com.ua.

11.44. Maskavas Patriarhāta Ukrainas pareizticīgo baznīca, kurai līdz 29.martam ir uzdots atbrīvot Kijevis Pečeru klostera telpas, plāno pārsūdzēt izlikšanu, ziņo pravda.com.ua.

10.42. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 172 340 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 610 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3609 tankus, 6966 bruņutransportierus, 2659 lielgabalus, 526 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 277 zenītartilērijas iekārtas, 306 lidmašīnas, 291 helikopteru, 2239 bezpilota lidaparātus, 911 spārnotās raķetes, 5507 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 288 specializētās tehnikas vienības.

09.59. Ja Krievijas karaspēks sagrābs Bahmutu, Krievijas prezidents Vladimirs Putins šo uzvaru "pārdos" Rietumiem un Ķīnai, intervijā ziņu aģentūrai "Associated Press" atceļā no Sumiem uz Kijivu sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Ja Krievijas karaspēks sagrābs Bahmutu, Vladimirs Putins pārdos šo uzvaru Rietumiem, savai sabiedrībai, Ķīna, Irānai," intervijā sacīja Zelenskis. Kā norādīja Ukrainas prezidents, jebkurš zaudējums šobrīd būtībā var apdraudēt pretošanās tempus Ukrainā.

09.19. Krievijas prezidenta Vladimira Putina paziņojums par taktisko kodolieroču izvietošanu Baltkrievijā nav nekas jauns, un tas nerada mums vairāk draudu kā Krievija kopumā ar savu militāro agresiju un Ukrainā pastrādātajiem kara noziegumiem, intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas vēstnieks NATO Edgars Skuja.

Vēstnieks uzsvēra, ka Krievijas atomieroču stāstu NATO jau ir dzirdējusi iepriekš, un, vērtējot situāciju kopumā, ne tikai pēc mutiskiem paziņojumiem, nekas neliecina par to, ka aliansei būtu jāpārskata draudu situācija vai jāveic kādi atbildes soļi atturēšanā.

08.21. Eiropas Savienībai (ES) ir salīdzinoši neliels izvēles loks jaunu sankciju piemērošanai Krievijai un Baltkrievijai, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Ģeopolitikas pētījumu centra direktors un Vidzemes Augstskolas prorektors Māris Andžāns. Krievijas režīma līderis Vladimirs Putins pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Krievija izvietos Baltkrievijā taktiskos kodolieročus.

Andžāns uzsvēra, ka Putina paziņojums ir Krievijas kārtējais konflikta eskalācijas etaps kopā ar Baltkrieviju, kas noteikti ir pamatots iemesls, lai pret abām valstīm noteiktu papildus sankcijas, tomēr patlaban nav skaidrs, par kādām sankcijām ES dalībvalstis varētu vienoties. Ģeopolitikas pētījumu centra direktora ieskatā, tikpat būtiski kā noteikt jaunas sankcijas pret abām valstīm, ir arī sekot līdzi līdzšinējo sankciju apiešanas mēģinājumiem.

07.11. Krievijas spēki pēdējās nedēļas laikā ir pārņēmuši savā kontrolē vēl aptuveni piecus procentus Bahmutas teritorijas un tagad ieņem aptuveni 65% pilsētas teritorijas, teikts ASV Kara studiju institūta (ISW) jaunākajā ziņojumā.

00.10 Situācija Bahmutas virzienā joprojām tiek kontrolēta, bet krievu iebrucēji met savas labākās vienības, lai iebruktu ukraiņu pozīcijās.

Par to ziņo Ukrainas Bruņoto spēku Sauszemes spēki. Iebrucēji turpina mēģināt izlauzties cauri mūsu aizsardzībai visā pilsētā. Tomēr Ukrainas aizstāvji nodara ievērojamus zaudējumus ienaidnieka spēkiem.