Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Krievija noraida SOK rekomendācijas attiecībā uz Krievijas un Baltkrievijas sportistiem

© pixabay.com

Krievijas Olimpiskās komitejas prezidents Staņislavs Pozdņakovs otrdien paziņoja, ka "Krievijas Olimpiskajai komitejai ir nepieņemamas" Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) rekomendācijas ļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem atgriezties sacensību apritē kā neitrāliem atlētiem.

"Mēs uzskatām SOK Izpildkomitejas lēmumu kā savu kļūdu atzīšanu, kad 2022.gada 28.februārī tika pieņemtas rekomendācijas par krievu un baltkrievu nepielaišanu starptautiskajām sacensībām," Pozdņakovu citē aģentūra "Interfax".

Pozdņakovs SOK ieteikumus nosauca par "cilvēktiesību pārkāpumu" un "diskrimināciju". "Izsludinātie kritēriji, lai atgrieztos starptautiskajās sacensībās, ir nepieņemami. Tā ir diskriminācija pēc tautības," pavēstīja Pozdņakovs.

SOK rekomendācijās starptautiskajām sporta veidu federācijām un sacensību rīkotājiem teikts, ka sportisti sacensībās var atgriezties tikai kā individuāli pārstāvji, nevis kā komandu dalībnieki.

Sportisti un apkalpojošais personāls, kas aktīvi atbalsta Krievijas karadarbību Ukrainā, nedrīkst piedalīties sacensībās. Tāpat startēt nedrīkst sportisti un sacensībās piedalīties apkalpojošā personāla pārstāvji, kuri ir Krievijas vai Baltkrievijas spēka struktūru darbinieki.

Sportistiem jāatbilst arī starptautisko federāciju antidopinga noteikumiem.

SOK rekomendācijas joprojām izslēdz starptautisko sporta sacensību norisi Krievijā un Baltkrievijā, kā arī šo valstu karogi, himnas un nacionālie simboli nedrīkst tikt demonstrēti sacensību laikā. Federācijām arī rekomendēts šo valstu pārstāvjus neielūgt uz starptautiskajām sacensībām.

SOK valde apstiprina, ka šīs rekomendācijas neattiecas uz sportistu dalību tuvākajās divās olimpiskajās spēlēs, un lēmums šajā jautājumā pagaidām nav pieņemts.