Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Bulgārija caur starpniekiem pārdos Ukrainai lielu daudzumu munīcijas

© Reuters/Scanpix/Leta

Bulgārija, visticamāk, caur starpniekiem pārdos Ukrainai lielu daudzumu munīcijas, kas var ievērojami ietekmēt kara gaitu, paziņojis bijušais aizsardzības ministrs Boiko Noevs.

Aizsardzības ministrija pārvedīs veco munīciju, kas vērta gandrīz 175 miljonus eiro, uz valsts militāro rūpnīcu VMZ un apmaiņā pret to saņems jaunu munīciju, paziņoja ministrija.

Mērķis ir veco munīciju no Bulgārijas armijas noliktavām nodot Ukrainai, intervijā telekanālam "bTV" sacīja Noevs, kuram ir labi pazīstama Bulgārijas ieroču rūpniecība.

Noevs norādīja, ka šī ir lielākā Bulgārijas sauszemes spēku apgāde ar jaunu munīciju mūsdienu vēsturē.

"Tas ir milzīgs daudzums munīcijas - simtiem tūkstošiem. Vērojams milzīgs munīcijas cenu pieaugums, un VMZ ar starpniekiem šo munīciju pārdos Ukrainai," sacīja Noevs, piebilstot, ka tāds daudzums munīcijas var izmainīt kara gaitu vairākos virzienos Ukrainas frontē.

Bulgārijas armijai ir padomju standarta munīcijas krājumi, kas ļoti noderētu Ukrainas armijai, kura galvenokārt cīnās ar padomju laika ieročiem.

Tīmekļa izdevums "EURACTIV" ziņojis, ka Bulgārija turpina piegādāt Ukrainai ieročus miljardiem eiro vērtībā, lai gan amatpersonas to nav apstiprinājušas.

Bulgārijas aizsardzības ministrs Dimitars Stojanovs izteicās, ka valdība piekritusi VMZ shēmai tikai tāpēc, ka nepieciešams atjaunot armijas krājumus, un viņš nezinot, kas notiks tālāk ar munīciju.

Bulgārijas prezidents Rumens Radevs, kurš vada valsti kā prezidentālu republiku, kamēr nav ievēlēta parlamenta un valdības, ir publiski iebildis pret ieroču piegādēm Ukrainai.

Noevs intervijā pauda viedokli, ka prezidentam būtu jāpaskaidro, kādēļ Bulgārija publiski nepievienojas kopējiem Eiropas centieniem un kā tas ietekmē Bulgārijas rūpniecību.

"Viņš nav monarhs (..). Bulgārija ir parlamentāra republika, un suverēns ir Nacionālā asambleja. No šī skatupunkta parlaments ar savu lēmumu uzdeva Ministru padomei obligāti turpināt veikt visas darbības, lai turpmāk sniegtu Ukrainai militāro un militāri tehnisko atbalstu," sacīja bijušais aizsardzības ministrs.

Radevs pirms trim dienām Briselē paziņoja, ka Bulgārija pārdos ieročus un munīciju citām Eiropas valstīm ar nosacījumu, ka tie netiks piegādāti Ukrainai, lai gan Bulgārijas parlaments decembra vidū nolēma, ka armija sūtīs militāro palīdzību Ukrainai.

Lai gan Radevs neatbalsta parlamenta lēmumu, viņš neuzlika tam veto, bet paziņoja, ka ieroču piegādes neturpināsies, kamēr pie varas atrodas pagaidu valdība.

Ja munīcija tiks pārvesta no armijas noliktavām uz militāro rūpnīcu un pēc tam caur starpniekiem pārdota Ukrainai, Radevs varēs turpināt apgalvot saviem atbalstītājiem, ka Sofija tiešā veidā neatbalsta Kijivu.