Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Kabulā aizturēts aktīvists, kas cīnās par meiteņu izglītību Afganistānā

© AP/Scanpix/Leta

Kabulā aizturēts aktīvists, kurš dibinājis projektu "PenPath", kas cīnās par meiteņu izglītību Afganistānā, otrdien paziņojis aktīvista brālis un ANO.

"Matiula Vesa, "PenPath" vadītājs un meiteņu tiesību aizstāvis, tika aizturēts pirmdien Kabulā," tviterī paziņoja ANO misija Afganistānā.

2021.gada 15.augustā talibi ienāca Kabulā un gāza Afganistānas valdību, ieviešot valstī stingras islāma likumu normas, kas paredz arī publiskus nāvessodus, nomētāšanu ar akmeņiem, locekļu amputāciju un pēršanu. Ievērojami tika ierobežotas arī sieviešu tiesības un meitenēm tika aizliegts apmeklēt vidusskolu.

Vesas brālis apstiprināja viņa aizturēšanu.

"Matiula bija pabeidzis savas lūgšanas un iznāca no mošejas, kad viņu apturēja kaut kādi vīrieši (..). Kad Matiula lūdz viņiem uzrādīt identifikācijas kartes, viņu piekāva un ar spēku aizveda," sacīja brālis.

Matiulas dibinātā organizācija iestājas par izglītību un izplata grāmatas lauku apvidos un jau sen runā ar ciematu līderiem par meiteņu izglītību.

Kopš talibu aizlieguma meitenēm apmeklēt vidusskolas Vesa turpinājis apmeklēt lauku apvidus, cenšoties iegūt vietējo līderu atbalstu.

"Mēs skaitam stundas, minūtes un sekundes līdz meiteņu skolu atvēršanai. Kaitējums, ko nodara skolu slēgšana, ir neatgriezenisks un nenoliedzams," tviterī pagājušajā nedēļā norādīja Vesa.

"Mēs tikāmies ar vietējiem iedzīvotājiem un turpināsim protestu, ja skolas paliks slēgtas," viņš piebilda.

Afganistānā pagājušajā nedēļā sākās jaunais mācību gads.