Izraēlas tiesu sistēmas reforma pārvarējusi vēl vienu šķērsli

© AP/Scanpix/Leta

Izraēlas Tieslietu komiteja pirmdien apstiprinājusi likumprojektu, ar kuru tiktu mainīts Tiesnešu atlases komitejas sastāvs, un nodevusi to parlamenta izskatīšanai pēdējā lasījumā, vēsta Izraēlas mediji.

Tikmēr Izraēlas arodbiedrība "Histadrut" šodien izsludinājusi 24 stundu vispārējo streiku, protestējot pret tiesu sistēmas reformu.

Šis likumprojekts ir daļa no premjerministra Netanjahu virzītās tiesu sistēmas reformas, kas izraisījusi valstī plašus protestus, tai skaitā svētdienas naktī, kad Telavivas ielās spontāni izgāja desmiti tūkstoši cilvēku, lai protestētu pret premjera lēmumu atlaist aizsardzības ministru Joavu Galantu, kurš aicināja valdību apturēt reformu.

Protestētāji pie parlamenta Jeruzalemē sapulcējušies arī šorīt.

Tieslietu komiteja apstiprināja likumprojektu, neskatoties uz opozīcijas likumdevēju iebildumiem. Pagaidām nav zināms, kad parlaments varētu par to balsot.

Izraēlas mediji vēsta, ka Netanjahu, kurš svētdien sasauca ārkārtējo valdības sēdi, gatavojas šodien uzrunāt nāciju. Netanjahu, iespējams, varētu paziņot par reformas iesaldēšanu.

Ja premjerministrs tiešam nāks klajā ar šādu paziņojumu, tas varētu izraisīt nopietnas nesaskaņas viņa vadītajā koalīcijā. Izraēlas nacionālās drošības ministrs Itamars Ben Gvirs paziņojis, ka valdība nedrīkst pakļauties protestētājiem.

"Mēs nedrīkstam apturēt tiesu sistēmas reformu, mēs nedrīkstam padoties anarhijai," tviterī uzsvēris ministrs.