Mediji: Netanjahu runājis ar ministriem par tiesu sistēmas reformas iespējamo iesaldēšanu

© AP/Scanpix/Leta

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu apspriedies ar valdības ministriem par pretrunīgi vērtētās tiesu sistēmas reformas iespējamo iesaldēšanu, pirmdien vēsta laikraksts "Jerusalem Post".

Premjerministra Netanjahu virzītā reforma ir izraisījusi valstī plašus protestus, tai skaitā svētdienas naktī, kad Telavivas ielās spontāni izgāja desmiti tūkstoši cilvēku, lai protestētu pret premjera lēmumu atlaist aizsardzības ministru Joavu Galantu, kurš aicināja valdību apturēt reformu.

Protesti izcēlās arī Jeruzalemē, kur demonstranti izlauzās caur ceļu posteni pie Netanjahu rezidences, lai gan nav zināms, vai premjers tobrīd bija mājās.

Netanjahu sasauca ārkārtējo valdības sēdi, bet armijā tika izsludināts paaugstinātas gatavības stāvoklis.

"Jerusalem Post" ziņo, ka sarunas premjerministra birojā sākās svētdienas vakarā un turpinājās līdz pirmdienas rītam. Sarunās piedalījās tieslietu ministrs Jarivs Levins, finanšu ministrs Bezalels Smotričs, stratēģisko lietu ministrs Rons Dermers un izglītības ministrs Joavs Kišs.

Laikraksts, atsaucoties uz avotiem Netanjahu pārstāvētajā labējā partijā "Likud", vēsta, ka Dermers un Kišs ieteicis Netanjahu apturēt tiesu sistēmas reformu, bet Levins vēlējies, lai valdība pieturas pie iecerētā plāna, pretējā gadījumā solot atkāpties.

Ziņu vietne "ynet" vēsta, ka valdošās koalīcijas valdības līderiem šodien paredzēta tikšanās premjera birojā.

Galants aicinājis uz dialogu ar reformas pretiniekiem, norādot, ka radušies draudi nacionālajai drošībai, jo rezervisti, protestējot pret valdības iecerēm, atsakās ierasties savās dienesta vietās.

Galants līdz šim ir augstākā ranga valdības pārstāvis, kurš paudis kritisku attieksmi pret tiesu sistēmas reformām. Zināms, ka vēl vismaz divi valdošās partijas pārstāvji atbalstījuši Galanta aicinājumu, taču citi koalīcijas locekļi uz to reaģējuši ar aizkaitinājumu un pieprasījuši viņa atcelšanu no amata.