Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Putins: Krievija Baltkrievijā izvietos kodolieročus

© SCANPIX

Krievija Baltkrievijā izvietos taktiskos kodolieročus, paziņojis Krievijas prezidents Vladimirs Putins, vēsta BBC.

Prezidents Putins sestdien Krievijas valsts televīzijai sacīja, ka Baltkrievijas prezdients Aleksandrs Lukašenko jau sen ir aktualizējis jautājumu par taktisko kodolieroču izvietošanu Baltkrievijā.

"Šeit nav nekā neparasta," viņš teica. "Pirmkārt, ASV to ir darījušas gadu desmitiem. Tās jau sen ir izvietojušas savus taktiskos kodolieročus savu sabiedroto valstu teritorijā."

Putins piebilda, ka 1.jūlijā Baltkrievijā tiks pabeigta kodolieroču glabātava, kā arī apliecināja, ka Krievija Baltkrievijā izvietojusi desmit lidmašīnas, kas spēj pārvadāt taktiskos kodolieročus.

Neliels skaits taktisko raķešu sistēmu "Iskander", kuras var izmantot kodolieroču palaišanai, jau ir pārvestas uz Baltkrieviju, viņš sacīja.

Viņš uzsvēra, ka Krievija nenodos Baltkrievijai taktiskos kodolieročus, bet gan izvietos tos līdzīgi kā ASV esot izvietojušas Eiropā savu arsenālu.

Tāpat Putins solīja, ka Krievija izvietos vājinātā urāna munīciju, ka Kijiva saņems tādu bruņojumu no Rietumvalstīm. Lielbritānija nesen solīja, ka varētu to piegādāt Ukrainai.

Jau 2022.gada marta beigās Ukrainas armijas ģenerālštābs ziņoja, ka Baltkrievijas teritorijā ir novērota Krievijas raķešu piegāde "Iskander" sistēmām, kuras Baltkrievijas teritorijā atrodas vismaz kopš pagājušā gada decembra. Šogad janvārī Baltkrievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka var tās "autonomi izmantot".

Par "Iskander" Baltkrievijas režīma līderis Aleksandrs Lukašenko vairākkārt ir runājis ar Putinu, kurš cenšas panākt, ka Lukašenko karā Ukrainā iesaista arī savu armiju.

Krievijas atkārtotajam iebrukumam Ukrainā turpinoties jau vairāk nekā gadu, arvien izskan bažas par iespējamu kodolieroču izmantošanu.