Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 396. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:35]

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/LETA

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 26.martā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:35. Krievijas taktisko kodolieroču izvietošana Baltkrievijā būs drauds Eiropas drošībai, svētdien paziņojis Eiropas Savienības (ES) ārējās un drošības politikas augstais pārstāvis Žuzeps Borels.

"Ja Baltkrievija uzņems Krievijas kodolieročus, tas nozīmēs bezatbildīgu eskalāciju un draudu Eiropas drošībai. Baltkrievija to joprojām var apturēt, tā ir tās izvēle," tviterī ierakstījis Borels.

Viņš uzsvēris, ka "ES ir gatava atbildēt ar turpmākām sankcijām".

19:50. Krievijas prezidenta Vladimira Putina paziņojums par taktisko kodolieroču izvietošanu Baltkrievijā ir bīstams un bezatbildīgs, svētdien norādīja Ziemeļatlantijas alianse.

"Krievijas kodolretorika ir bīstama un bezatbildīga. NATO ir modra, un mēs uzmanīgi vērojam situāciju," sacīts alianses preses sekretāres Oanas Lundžesku paziņojumā.

Tajā teikts, ka alianse nav pamanījusi "nekādas izmaiņas Krievijas kodolspēku izvietojumā, kuru dēļ mums būtu jāmaina savu kodolspēku izvietojums".

17:43. Saistībā ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina paziņojumu, ka Krievija izvietos Baltkrievijā taktiskos kodolieročus, Ukraina svētdien pieprasīja sasaukt ANO Drošības padomes ārkārtas sēdi.

"Jaunākie Krievijas paziņojumi par nodomiem izvietot Baltkrievijas teritorijā taktiskos kodolieročus ir Putina režīma kārtējais provokatīvais solis, kas grauj Kodolieroču neizplatīšanas līguma, kodolatbruņošanās un visas starptautiskās drošības arhitektūru," teikts Ukrainas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

16:15. Ziemeļmaķedonija plāno nodot Ukrainai 12 padomju ražojuma triecienhelikopterus "Mi-24", paziņoja Ziemeļmaķedonijas aizsardzības ministre Slavjanka Petrovska.

Telekanālam "Alsat" viņa sacīja, ka par helikopteru nodošanu Ukrainai Ziemeļmaķedonijas valdība lems trešdien.

14:04. Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 3595 tankus, 6947 bruņutransportierus, 2631 lielgabalu, 522 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 277 zenītartilērijas iekārtas, 305 lidmašīnas, 291 helikopteru, 2216 bezpilota lidaparātus, 911 spārnotās raķetes, 5486 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 282 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

13:05. Ar savu paziņojumu par taktisko kodolieroču izvietošanu Baltkrievijā Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir saņēmis Baltkrieviju par kodolķīlnieci, svētdien norādījis Ukrainas Nacionālās drošības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs.

"Putina paziņojums par taktisko kodolieroču izvietošanu Baltkrievijā ir solis ceļā uz valsts iekšējo destabilizāciju, tas maksimāli paaugstina Krievijas un Putina negatīvās uztveres un noraidījuma līmeni Baltkrievijas sabiedrībā," tviterī ierakstījis Daņilovs.

"Kremlis saņēmis Baltkrieviju par kodolķīlnieci," piebildis Daņilovs.

11:45. ASV domnīcas "Kara pētniecības institūts" (ISW) analītiķi secinājuši, ka Putina paziņojumam par taktisko kodolieroču izvietošanu Baltkrievijā nav saistības ar risku, ka varētu izcelties kodolkarš, un ka šāds risks joprojām ir ļoti zems.

Ar šādu paziņojumu Putins mēģina izmantot Rietumu bažas par kodoleskalāciju, uzskata analītiķi.

10:50. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 170 550 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 660 iebrucēji.

09:05. ASV neuzskata, ka Krievija gatavotos lietot kodolieročus, norādījusi Savienoto Valstu Nacionālās drošības padome, komentējot Krievijas prezidenta Vladimira Putina paziņojumu, ka Krievija izvietos Baltkrievijā taktiskos kodolieročus.

"Neredzam iemeslus, lai koriģētu savu stratēģisko kodolpozīciju, ne arī kādas pazīmes, ka Krievija gatavojas izmantot kodolieročus," sacījusi Nacionālās drošības padomes preses sekretāre Adriena Vatsone.

00:10. Britu izlūku paziņojumā pieļauts, ka Krievija Ukrainā varētu operatīvo uzmanību pārorientēt uz Avdijivku, kas atrodas uz dienvidiem no Bahmutas, un uz Kreminnas-Svatoves sektoru ziemeļos. Šajos rajonos Krievija varētu censties tikai stabilizēt frontes līniju.

"Tas liecina par vispārēju atgriešanos pie operatīvā plāna, kas vairāk orientēts uz aizsardzību pēc tam, kad Krievija kopš 2023.gada janvāra nav guvusi pārliecinošus rezultātus vispārēja uzbrukuma mēģinājumā," paziņojusi Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.