Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 395. diena. Jaunākā informācija [papildināts 19:49]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 25.martā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

19:49. Baltijas valstis sniedz vislielāko atbalstu Ukrainas karā, taču tās nav sacensības, sestdien Krievijas opozīcijas organizācijas "Brīvās Krievijas forums" rīkotajā 4.Pretkara konferencē sacīja diplomāts, bijušais Latvijas vēstnieks Krievijā Māris Riekstiņš.

Viņš atzīmēja, ka patlaban cilvēki sāk zaudēt fokusu, un tas ir jāmaina pirms nākamo soļu noteikšanas. Arī šogad valstu starpā primārais mērķis būs sniegt atbalstu Ukrainai karā, ekonomikas, finanšu un humanitārajā jomā.

"Baltijas valstis sniedz vislielāko atbalstu Ukrainas karā, taču tās nav sacensības. Ja mēs uzskatām, ka ir jāsniedz atbalsts, tad tas mums ir jādara pašu interesēs," pārliecināts Riekstiņš.

18:43. Krievijas karakuģi dažas dienas pirms eksplozijām atradās netālu no gāzesvadiem "Nord Stream" Baltijas jūrā, noskaidrojuši Vācijas izdevuma "t-online" pētnieciskās žurnālistikas analītiķi.

"Tiek uzskatīts, ka Krievijas karakuģi notikuma vietā strādāja tikai dažas dienas pirms uzbrukuma gāzesvadiem "Nord Stream" un "Nord Stream-2"," vēsta izdevums, atsaucoties uz anonīmiem avotiem drošības struktūrās un publiski pieejamo datu analīzi.

17:26. Krievijas karš Ukrainā ir "nekavējoties jāpārtrauc", telefonsarunā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu uzsvēris Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans, vēsta laikraksts "Daily Sabah".

Erdogans Putinam skaidrojis, cik lielu nozīmi Turcija piešķir "tūlītējai Krievijas - Ukrainas konflikta pārtraukšanai sarunu ceļā", par telefonsarunu informēja Turcijas prezidenta preses dienests.

16:01. Krievijas karaspēka centieni stabilizēt frontes līniju liecina par to, ka Krievija atgriežas pie aizsardzības operatīvā plāna, jo tās uzbrukuma centieni pārliecinošus rezultātus nav devuši un uzbrukums Bahmutai lielā mērā ir apstājies, liecina Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas jaunākais apskats par stāvokli Ukrainas frontē.

Britu izlūki secinājuši, ka Krievijas uzbrukuma Bahmutai apstāšanās vispirms liecina par būtisku krievu spēku noplicināšanu.

Tomēr, kā uzsver Lielbritānijas Aizsardzības ministrija, arī ukraiņu spēki pilsētas aizsardzībā cietuši būtiskus zaudējumus.

14:43. ASV prezidents Džo Baidens uzsvēra stiprās saites starp Rietumu demokrātijām, sakot, ka "ja kaut kas ir noticis, tad tas, ka Rietumi ir ievērojami vairāk saliedējušies".

Viņš norādīja uz ASV drošības aliansēm Klusā okeāna reģionā, tostarp uz QUAD, kas arī ietver Austrāliju, Indiju un Japānu, un uz AUKUS, kas ir ASV alianse ar Austrāliju un Lielbritāniju.

13:04. Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3580 tankus, 6932 bruņutransportierus, 2623 lielgabalus, 520 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 276 zenītartilērijas iekārtas, 305 lidmašīnas, 291 helikopteru, 2214 bezpilota lidaparātus, 911 spārnotās raķetes, 5483 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 279 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

12:07. Kaujas zaudēšana par Bahmutu Krievijas režīma kliķē var radīt priekšnoteikumus nopietnām nesaskaņām, šādu vērtējumu aģentūrai LETA sniedza bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube.

Ukraiņiem atbrīvojot valsti no iebrucējiem, šī pilsēta ir jāatgūst, jo tā ir pietiekami liela pilsēta nozīmīgā vietā. Bahmuta patlaban kļuvusi par simbolu abām karojošām pusēm - vai nu par zaudējuma, vai uzvaras simbolu.

"Patlaban ukraiņi uzvar šo kauju, jo viņi spēj pilsētu aizstāvēt un nosargāt pret ļoti lielām Krievijas militārām pūlēm," norādīja Graube.

Ukraiņiem neļaujot ieņemt šo pilsētu un attīstot pretuzbrukumu Doneckas un Luhanskas rajonos, tas būtu milzīgs trieciens Krievijas pašvērtējumam.

11:19. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 169 890 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 720 iebrucēji.

10:17. Ukraina pagaidām nevar sākt šopavasar pretuzbrukumu, jo ir nepieciešama munīcija un iznīcinātāji, paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Mēs vēl nevaram sākt. Mēs nevaram viņus sūtīt," intervijā Japānas laikrakstam "Yomiuri" sacīja Ukrainas prezidents.

Viņš atzina, ka situācija Ukrainas austrumos ir slikta, kas lielā mērā saistīts ar munīcijas trūkumu.

"Gaidām munīciju no mūsu partneriem," uzsvēra Zelenskis, apgalvojot, ka Krievijas karaspēks katru dienu izmanto trīs reizes vairāk munīcijas nekā Ukrainas Bruņotie spēki.

09:13. ASV prezidents Džo Baidens piektdien pauda uzskatu, ka Ķīna vēl nav piegādājusi ieročus Krievijai pēc tam, kad Krievijas karaspēks pērn sāka pilna apjoma iebrukumu Ukrainā.

"Es pēdējos trīs mēnešus esmu dzirdējis, ka Ķīna grasās piegādāt ievērojamus ieročus Krievijai (..) Viņi to vēl nav darījuši. Tas nenozīmē, ka viņi to nedarīs, bet viņi vēl nav to darījuši," Baidens sacīja preses konferencē savas Kanādas vizītes laikā.

00:10. "Visgrūtāk ir Bahmutas virzienā. Pateicoties aizsardzības spēku titāniskajiem centieniem, situācija ir stabilizēta," sacījis Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks Valērijs Zaļužnijs.