SVF un ES plāno Rumānijai piešķirt piecus miljardus eiro

Starptautiskais valūtas fonds un Eiropas Savienība plāno atvērt jaunu kredītlīniju Rumānijai piecu miljardu eiro apmērā.

Kā norāda Rumānijas prezidents Trajans Basesku, stabilizācijas kredīts tiks piešķirts divu gadu laikā neparedzētu apstākļu gadījumiem. Ja Rumānijas valdībai radīsies nepieciešamība, 3,6 miljardus eiro nodrošinās SVF, bet 1,4 miljardus eiro izsniegs ES, vēsta Reuters.

Pēc prezidenta teiktā, valsts ekonomika ir jau stabilizējusies un iziešanai no krīzes tika pieņemti visi nepieciešamie pasākumi. Apstākļi, lai atgrieztos pie ekonomikas izaugsmes, ir radīti, uzsvēris Basesku.

2009. gada martā Rumānija vienojās ar SVF, ES un Pasaules banku par kredīta saņemšanu 20 miljardu eiro apmērā. Šīs vienošanās beigu termiņš ir 2011. gada aprīlis. Februārī SVF valstij piešķirs 2,3 miljardus eiro, bet ES – vienu miljardu eiro.

Rumānijas ekonomika nopietni cieta globālajā finanšu krīzē. 2010. gada janvārī valsts ieņēma otro vietu ES valstu vidū to iedzīvotāju skaita ziņā, kas dzīvo uz nabadzības sliekšņa.

Svarīgākais