Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Ziemeļkoreja izmēģinājusi kodolspējīgu zemūdens dronu

© pixabay.com

Ziemeļkoreja piektdien apgalvoja, ka ir izmēģinājusi zemūdens dronu, kuru iespējams izmantot kodoluzbrukumam, un vainoja nesenos ASV un Dienvidkorejas manevrus reģionālās drošības situācijas pasliktināšanā.

Phenjana, atbildot uz ASV un Dienvidkorejas manevriem, šonedēļ īstenoja savas militārās mācības, tai skaitā izmēģināja jauno zemūdens kodolgalviņas transportēšanas sistēmu, vēstīja Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra "Korean Central News Agency" (KCNA).

"Šis zemūdens kodoluzbrukuma drons var tikt dislocēts jebkurā krastā un ostā, vai to var aizvilkt virsūdens kuģis uz operāciju," ziņoja KCNA.

Jaunā ieroča misija ir "zagšus iefiltrēties operacionālos ūdeņos un izraisīt supermēroga radioaktīvu cunami (..) lai iznīcinātu ienaidnieka jūras trieciengrupas un lielās operacionālās ostas," piebilda KCNA.

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns personīgi pārraudzīja šos izmēģinājumus, ziņoja KCNA. Phenjanas laikraksta "Rodong Sinmun" publicētās fotogrāfijās bija redzams smaidošs Kims un zemūdens eksplozija.

KCNA arī ziņoja, ka Ziemeļkoreja trešdien izmēģinājusi stratēģiskās spārnotās raķetes "ar izmēģinājuma kaujas galviņu, kas simulēja kodolgalviņu".

Dienvidkorejas un ASV analītiķi apstrīdēja Phenjanas apgalvojumus par kodolspējīgu zemūdens dronu.