Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

ASV cenšas izvest no Afganistānas 44 amerikāņus

© Freepik

ASV strādā pie 44 amerikāņu izkļūšanas no Afganistānas, kā arī cenšas palīdzēt vairākiem ASV pilsoņiem, ko aizturējušas talibu varasiestādes, ceturtdien paziņojis ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

Blinkens Kongresā atklāja, ka Afganistānas talibu varasiestāžu gūstā atrodas vairāki amerikāņi.

"Mēs strādājam pie tā, lai nodrošinātu viņu brīvību. Viņu ģimenes lūgušas, lai mēs aizsargājam viņu identitātes un publiski nerunājam par viņu lietām," sacīja Blinkens.

Neskatoties uz sliktajām attiecībām ar Afganistānas talibu režīmu, Savienotās Valstis ir klusām strādājušas pie tā, lai palīdzētu tiem ASV pilsoņiem, kas vēlas pamest Afganistānu.

Viņš atklāja, ka Valsts departaments palīdzējis aptuveni 975 ASV pilsoņiem atstāt Afganistānu kopš tur pie varas nāca talibi, bet aptuveni 175 cilvēki, kas apgalvo, ka ir amerikāņi, joprojām atrodas Afganistānā. Vairāki no viņiem ieradās Afganistānā pēc tam, kad to bija atstājuši ASV spēki.

44 no viņiem ir gatavi doties prom, un ASV strādā pie tā, lai tas notiku, paziņoja Blinkens.

2021.gada 15.augustā talibi ienāca Kabulā un gāza Afganistānas valdību, ieviešot valstī stingras islāma likumu normas, kas paredz arī publiskus nāvessodus, nomētāšanu ar akmeņiem, locekļu amputāciju un pēršanu. Ievērojami tika ierobežotas arī sieviešu tiesības.