Ukrainas kara 394. diena. Jaunākā informācija [21:47]

© Scanpicx

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 24.martā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:47. Ienaidnieks turpina uzbrukt pašai Avdijivkai - mēģina to ielenkt. Cīņas notiek arī Marjinkas virzienā, kur arī ienaidnieks mēģina uzbrukt Ukrainas pozīcijām, ziņo portāls "Pravda".

21:08. Austrija pildīs savas saistības kā Romas statūtu dalībniece un arestēs un izdos Starptautiskajai Krimināltiesai Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, ja viņš izvēlēsies ierasties valstī, paziņojusi Austrijas Ārlietu ministrija.

20:20. Aizvadītajā diennaktī Ukrainas bruņotie spēki trāpīja kontroles punktos, munīcijas noliktavai, pretgaisa aizsardzības sistēmām, elektroniskās karadarbības stacijām un Krievijas okupantu artilērijas vienībai, ziņo Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

18:55. Ukrainas Ministru kabinets pieņēma rezolūciju, kas būtiski paātrinās pašmāju bezpilota lidaparātu izveidi un piegādi frontei, kā arī radīs apstākļus Ukrainas militāro lidmašīnu straujai attīstībai, ziņo portāls "Pravda".

17:54. ASV Valsts kase paziņojusi par jaunas sankciju kārtas ieviešanu pret Baltkrieviju. Ierobežojumi tika noteikti pret trim juridiskām un deviņām fiziskām personām.

16:10. Francijas mājas un dārza preču mazumtirgotājs "Leroy Merlin" piektdien paziņoja, ka aizies no Krievijas tirgus, tādējādi pārtraucot 18 gadus ilgušo darbību valstī.

"Leroy Merlin" mātesuzņēmums "Adeo" norāda, ka nodod kontroli pār "Leroy Merlin" vietējam pārvaldniekam Krievijā, kur tas ir starp lielākajiem ārvalstu darbadevējiem.

Pērn liels skaits ārvalstu uzņēmumu aizgāja no Krievijas tirgus pēc Maskavas sāktā pilna apmēra kara Ukrainā, taču "Leroy Merlin" valstī turpināja darbību, izraisot asu Ukrainas kritiku.

Pērn savā runā Francijas parlamentam Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis vērsās pie "Leroy Mrlin" un "Auchan", uzsverot, ka šiem uzņēmumiem "ir jāpārtrauc sponsorēt Krievijas kara mašīnu".

15:02. Esošo sankciju dēļ iesaldētos Krievijas pilsoņu un kompāniju aktīvus valstīm vajadzētu koordinēti izmantot, lai sniegtu efektīvāku palīdzību Ukrainai, paziņojis Lietuvas finanšu viceministrs Mindaugs Ļutvinsks.

Viņš apšaubīja, ka Lietuvai vienpusēji vajadzētu izlemt, kur un kā izmantot iesaldētos aktīvus Ukrainas atjaunošanai.

"Sankcijas, kuru dēļ aktīvi ir iesaladēti, ir starptautiskas un Eiropas līmeņa," Ļutvinsks piektdien teica Lietuvas sabiedriskajai radiostacijai, piebilstot, ka lielākas summas ir iesaldētas citās Eiropas Savienības (ES) un Rietumvalstīs, tādēļ, "lai patiešām būtu ietekme un sniegtu reālu palīdzību Ukrainai, mums patiešām ir jākoordinē lēmumi, ko mēs mēģinām darīt un pie tā strādāt".

13:33. Igaunijas Ārlietu ministrija piektdien izsauca Krievijas pagaidu pilnvaroto lietvedi, lai iesniegtu notu par vēstniecības diplomātiskā darbinieka atzīšanu par valstī nevēlamu personu.

Konkrētās personas rīcība ir Vīnes konvencijas par diplomātiskajām attiecībām pārkāpums, tādēļ vēstniecības darbiniekam līdz 29.martam ir jādodas prom no Igaunijas, informēja Igaunijas Ārlietu ministrijā.

Izraidītais diplomāts ir tieši un aktīvi iesaistījies darbībās, kas kaitē Igaunijas drošībai un konstitucionālajai kārtībai, izplatot Krievijas militāro agresivitāti attaisnojošu un Igaunijas sabiedrību šķeļošu propagandu, paskaidrots ministrijas paziņojumā.

12:32. Krievijas armijas izšautai raķetei trāpot humānā atbalsta centra ēkai Doneckas apgabala Konstantinivkā, nogalināti pieci cilvēki, piektdien pavēstīja Ukrainas Ārkārtas situāciju dienests.

"Naktī uz 24.martu Konstantinivkas pilsēta tika apšaudīta ar raķetēm," platformā "Telegram pavēstīja dienests, norādot, ka triecienā nogalinātas trīs sievietes un divi vīrieši.

Trīs Krievijas triecienā nogalinātās sievietes bijušas pārvietotās personas no Bahmutas, Časivjaras un Opitnes.

11:36 24. marta naktī Krievijas iznīcinātāji (Su-35) uz Sumi reģionu izšāva 11 vadāmās bumbas un vienu raķeti X-31P.

Saskaņā ar Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēku sniegto informāciju 24. marta naktī ienaidnieks uzbruka Ukrainai ar bezpilota lidaparātiem Shahed-136/131 un vadāmām aviācijas bumbām.

Dronu palaišana tika veikta no ziemeļaustrumu virziena, tie uzbruka Krivoy Rog un Sumi reģionam.

10:49 Krievija izmanto Baltkrieviju, lai apmācītu savus karavīrus, jo karš pret Ukrainu ir nopietni izjaucis Krievijas bruņoto spēku apmācības sistēmu.

Par to, atsaucoties uz izlūkošanas datiem, ziņo Lielbritānijas Aizsardzības ministrija. Tiek atzīmēts, ka marta vidū Krievija, visticamāk, izvietoja vismaz 1000 karavīru, kuri tika apmācīti Obuz-Ļesnovska poligonā Baltkrievijas dienvidrietumos.

Tajā pašā laikā, pēc britu izlūkdienestu domām, jaunas karaspēka rotācijas nebija, bet Krievija nometnes vietu atstāja vietā, kas liek domāt, ka tā apsver iespēju turpināt apmācību programmu.

10:21 24. marta naktī krievi veica masveida uzbrukumu Sumi apgabalam, kā rezultātā tika nogalināti divi un ievainoti 10 cilvēki.

Pēc Sumu apgabala militārās administrācijas teiktā, Belopolskas, Vorožbjanskas, Rečkovskas un Nikolajevas apmetņu kopienu teritorijas tika pakļautas nakts apšaudīšanai no dažāda veida ieročiem.

09:47 Krievu okupanti izšāva raķetes uz Neuzvaramības punktu Doņeckas apgabala Konstantinovkā, nogalinot trīs cilvēkus.

08:48 Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 169 170 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1020 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3574 tankus, 6921 bruņutransportieri, 2616 lielgabalus, 511 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 273 zenītartilērijas iekārtas, 305 lidmašīnas, 290 helikopterus, 2208 bezpilota lidaparātus, 911 spārnotās raķetes, 5464 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 277 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

08:01 Ukraiņiem daļu savu teritoriju, iespējams, būs jāatgūst diplomātiskā ceļā, runājot ASV Kongresa komiteja, pieļāva Savienoto Valstu valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

"Es uzskatu, ka Ukrainā būs teritorijas, par kurām ukraiņi stingri apņēmušies cīnīties kaujas laukā, bet var būt teritorijas, par kurām viņi izlems, ka viņiem ir jāmēģina tās atgūt citos veidos," sacīja Blinkens, atbildot uz republikāņa Krisa Stjuarta jautājumu, vai ASV atbalsta Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska centienus atgūt Krimu.

"Man ir lielas bailes par to, ka netiek atzīsts, ka Krima ir atšķirīga no austrumu Donbasa reģiona," sacīja Stjuarts.

"Ja mūsu saistības un vienprātība ar Zelenski ir, ka mēs jūs atbalstīsim visā, ko jūs gribat sasniegt, arī attiecībā uz Krievijas klātbūtni Krimā, tad mums gaidāmas lielas nepatikšanas," skaidroja republikāņu kongresmenis.

"Tam ir jābūt ukraiņu lēmumam," atbildēja Blinkens. "Par to, kādu viņi grib redzēt savu nākotni un kā tas saskan ar viņu valsts suverenitāti, teritoriālo integritāti un un neatkarību."

"Mēs pavisam noteikti negribam viņus apturēt brīdī, kas krieviem dos iespēju pārapbruņoties un pēc tam uzbrukt atkal," uzsvēra Blinkens.

07:07 Naktī uz piektdienu, 24. martu, Krievijas iebrucēji ar Irānas kamikadzes droniem "Shahed" trāpīja Krivoj Rogam.

Tiek atzīmēts, ka pilsēta izsludinājusi gaisa uzlidojuma trauksmi uzbrukuma draudu dēļ. Pēc Krivoy Rog Aizsardzības padomes vadītāja Oleksandra Vilkula teiktā, pilsētā ir notriekts drons.

00:10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, kurš 23. martā apmeklēja Hersonas apgabalu, sacīja, ka vairāk nekā 50 ciemus atbrīvotajā Hersonas apgabala teritorijā gandrīz pilnībā iznīcināja krievu iebrucēji.

Svarīgākais