Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Pasaulē

Zviedrijas parlaments nobalso par valsts pievienošanos NATO

© Pixabay

Zviedrijas parlaments trešdien ar lielu balsu vairākumu nobalsojis par valsts pievienošanos NATO.

Tikai divas no astoņām partijām bija pret pievienošanos aliansei. Zviedrijas 349 vietu parlamentā par pievienošanos NATO balsoja 269 deputāti, 37 balsoja pret un 43 deputāti nepiedalījās balsojumā.

"Dalība NATO ir labākais veids, kā garantēt Zviedrijas drošību un solidāri dot ieguldījumu visas eiroatlantiskās telpas drošībā," debatēs pirms balsojuma parlamentam sacīja Zviedrijas ārlietu ministrs Tubīass Billstrems.

NATO valstu vidū Somijas un Zviedrijas lūgumus par uzņemšanu aliansē nav apstiprinājušas tikai Turcija un Ungārija.

Piektdien Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans lūdza parlamentu balsot par Somijas pieteikumu pievienoties NATO, paužot cerību, ka parlaments ratificēs Somijas pieteikumu dalībai NATO līdz Turcijas prezidenta un parlamenta vēlēšanām 14.maijā.

Ankaras atbalsts Zviedrijas dalībai NATO būs atkarīgs no Stokholmas atbildes uz Turcijas prasībām, ieskaitot 120 cilvēku, ko Turcija uzskata par "teroristiem", repatriāciju, norādīja Erdogans.

Ungārijā parlamenta balsojums par Somijas pieteikumu pievienoties NATO notiks 27.martā, bet par Zviedrijas pieteikumu tiks lemts vēlāk.

Ja Zviedrijas sarunas ar Turciju par pievienošanos NATO stipri ieilgs, Zviedrija Baltijas jūras reģionā var nonākt salīdzinoši nedrošākā militārā situācijā, pieļauj vairāki Zviedrijas drošības eksperti.