Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Krievija uz fronti ved Staļina laika tankus

© Scanpix/AP

Neatkarīgais Krievijas izmeklēšanas portāls CIT (Conflict Intelligence Team) paziņojis, ka Krievija Tālajos Austrumos sākusi T-54/55 transportēšanu pa dzelzceļu. T-54 sāka ražot, kad Padomju Savienībā valdīja Josifs Staļins, vēsta err.ee.

CIT norādīja, ka Krievijas centrālā tanku remonta un uzglabāšanas bāze atrodas Arseņjevā. Pēc CIT domām, šis ir pirmais pierādītais gadījums, kad vecie tanki T-54/55 tiek izvesti no noliktavas. Šī portāla analītiķi iepriekš ir identificējuši tankus T-62M(V), kas 2022. gada oktobrī vilcienā atstāja Arseņjevas tanku bāzi. Kopš pagājušā gada rudens Krievijas bruņoto spēku rīcībā Ukrainas militārajā teritorijā ir redzami arī tanki T-62.

Pēc izmeklēšanas portāla analītiķu domām, Arseņjevā atrodas gan modernāki tanki T80BV un T-72B, gan vecāki tanki T-62M(V) un T-55 un T-54. Analizējot satelītattēlus, secināts, ka no 2022. gada jūnija līdz novembrim no noliktavas izvests vismaz 191 tanks, no kuriem lielākā daļa varētu būt bijuši T-62 tanki. Faktiskais no noliktavas izvesto tanku skaits var būt daudz lielāks, lēš eksperti.

Pirmais T-54 tanka prototips tika pabeigts 1945. gadā. Tajā pašā gadā Eiropā beidzās Otrais pasaules karš. Padomju Savienību tajā laikā vadīja Josifs Staļins, kurš nomira 1953. gadā.