Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Kara pētījumu institūts: Krievijai vairs nav spēka uzbrukumiem

© Scanpix/Anna Voitenko/SIPA

ASV "Kara pētījumu institūts" (ISW) ziņo, ka kopējā Krievijas pavasara ofensīva varētu būt sasniegusi savu kulmināciju un vairāk spēka krieviem nav

Ukrainas Austrumu spēku grupas runasvīrs pulkvedis Serhijs Čerevatijs 19.martā paziņoja, ka Krievija nespēj savākt pietiekamus spēkus paredzamajai lielajai ofensīvai Donbasā, un norādīja, ka pašreizējās Krievijas ofensīvas nevar saukt par "lielu stratēģisku operāciju".

ISW analītiķi par 19.marta Putina vizīti okupētajā Mariupolē vēsta, ka tādējādi Krievijas prezidents vēlas attēlot sevi kā iesaistītu kara laika līderi. Putina vizīte Mariupolē ietvēra ļoti inscenētas tikšanās ar iedzīvotājiem, dīvainu braucienu pa pilsētu, Putinam it kā pašam vadot automašīnu, kā arī Krievijas vicepremjera Marata Husnuļļina stāstījumu par pilsētas atjaunošanas pasākumiem.

ISW ieskatā Putins, visticamāk, izvēlējās apmeklēt Mariupoli, jo tā ir kopš 2022.gada maija ieņemta pilsēta, kas atrodas tālu no frontes līnijas, kur Krievijas spēki un okupācijas amatpersonas jau ir ieviesušas stingrus drošības pasākumus. Putins, visticamāk, savu vizīti bija iecerējis arī kā atbildi uz Starptautiskās Krimināltiesas apcietināšanas orderi par viņa līdzdalību kara noziegumos, kas saistīti ar ukraiņu bērnu deportāciju, no kuriem vismaz 1000 deportēja no Mariupoles vien. Putina vizītes Mariupolē mērķis bija arī mazināt ieilgušās un visaptverošās bailes par paredzamo Ukrainas pretuzbrukumu Ukrainas dienvidos.