Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Ukraina no SVF saņems 15,6 miljardu ASV dolāru lielu aizdevumu

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Starptautiskais valūtas fonds (SVF) otrdien paziņoja, ka ir panācis vienošanos ar Ukrainas iestādēm par aizdevuma paketi apmēram 15,6 miljardu ASV dolāru vērtībā, lai atbalstītu bruņotā konflikta skartās valsts ekonomikas atveseļošanos.

Ukraina ir iesaistīta karā ar Krieviju, kopš Krievijas karaspēks pērnā gada 24.februārī sāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā.

"Papildus šausmīgajiem humānajiem zaudējumiem, Krievijas iebrukums Ukrainā turpina postoši ietekmēt ekonomiku," paziņoja SVF Ukrainas misijas vadītājs Gevins Grejs.

Četru gadu plāns, kas vēl jāapstiprina SVF direktoru padomei, atbalstīs Ukrainas "notiekošo pakāpenisko ekonomikas atveseļošanos, veicinot ilgtermiņa izaugsmi pēckara atjaunošanas kontekstā," kā arī valsts ceļu uz iestāšanos Eiropas Savienībā, teikts paziņojumā.

Ukrainas ekonomiskā aktivitāte pērn samazinājās par 30%, savukārt pieauga nabadzība un tika iznīcināta liela daļa akciju kapitāla, sacīja Grejs.

SVF prognozē, ka Ukrainas ekonomika lēni atveseļosies tuvākajos ceturkšņos, "aktivitātei atkopjoties no smagiem postījumiem kritiskajai infrastruktūrai," kurus nodarījis karš, viņš piebilda.

"Akūti makroekonomiskie izaicinājumi saglabājas šoka mēroga un fiskālā deficīta paplašināšanās dēļ," sacīja Grejs.

Ir gaidāms, ka SVF direktoru padome tuvākajās nedēļās izskatīs šo aizdevumu Ukrainai.