Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 392. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:27]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 22.martā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:27 Krievu okupanti mēģināja klusi tuvoties Ukrainas bruņoto spēku pozīcijām, taču tos laikus pamanīja Ukrainas izlūkdienesti un nosūtīja "ugunīgu sveicienu".

Kadros redzams, kā uzbrukuma grupa zagšus pārvietojas pa meža joslu, cenšoties pietuvoties Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

Uzbrukuma lidmašīna atklāja "sveiciena" uguni ar 60 mm mīnmetējiem. Mīnmetēju zalves "pļāva" katru teroristu pēc kārtas.

22:07 Visi Krievijas triecieni saņems militāru, politisku un juridisku atbildi. Par to Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja vakara videovēstījumā.

Valsts vadītājs atzīmēja, ka savu darba braucienu sācis no frontes, no Bahmutas apgabala. "Man ir tas gods atbalstīt mūsu karavīrus, kuri aizstāv valsti vissmagākajos frontes apstākļos. Es pasniedzu valsts apbalvojumus, pateicos mūsu karavīriem par viņu drosmi, par izturību, par Ukrainu, kuru mēs aizsargājam, pateicos tieši tādiem varoņiem, paldies ikvienam, kurš cīnās pret krievu ļaunumu," sacīja Zelenskis.

20:49 Ķīna pagaidām nav sniegusi Krievijai būtisku militāro palīdzību, neraugoties uz diplomātiskā atbalsta palielināšanu, kas ir saistīts ar Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina vizīti Maskavā, pavēstīja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

"Patlaban mēs neredzam, ka viņi būtu šķērsojuši šo līniju," sacīja Blinkens, atbildot uz Senāta komitejas jautājumiem par Ķīnas uzvedību.

"Es domāju, ka viņu (Ķīnas) diplomātiskais atbalsts, viņu politiskais atbalsts un noteikts materiālais atbalsts Krievijai nesaskan ar mūsu vēlmēm izbeigt šo karu," norādīja Blinkens.

ASV iepriekš pauda bažas, ka Ķīna var sākt piegādāt Krievijai munīciju un ieročus.

Sji viesojoties Maskavā, jautājums par bruņojuma piegādēm publiski netika apspriests un komentēts.

Atbildot uz senatora Lindsija Greiema jautājumu, vai ASV centīsies panākt Krievijas prezidenta Vladimira Putina aizturēšanu atbilstoši Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) orderim, Blinkens sacīja, ka Valsts departaments aicinās citas valstis, kas atzīst SKT jurisdikciju, ievērot savas saistības.

20:17 Krievijas uzbrukums dzīvojamām daudzstāvu ēkām Zaporižjē sākotnēji varētu būt vērsts uz civiliedzīvotājiem un kopumā atbilst Krievijas apšaudes taktikai. To komentārā CNN norādīja Baltā nama Nacionālās drošības padomes stratēģiskās komunikācijas koordinators Džons Kērbijs.

19:41 Šajā diennaktī Ukrainas aviācija veikusi 12 triecienus iebrucēju spēku un militārās tehnikas koncentrācijas zonām, operatīvajā informācijā par Krievijas iebrukumu pulksten 18:00 ziņo Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

Turklāt ukraiņu piloti iznīcināja ienaidnieka pretgaisa raķešu sistēmu.

19:19 Polijā atklāts pirmais ASV pastāvīgais garnizons, Savienotajām Valstīm šādi pastiprinot militāro klātbūtni NATO austrumu flanga valstī.

"Mēs pēc tā esam tiekušies gadiem, pēc šī vārda "pastāvīgs", un tagad tas ir noticis," otrdien atklāšanas ceremonijā sacīja Polijas aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks.

"Šis ir vēsturisks brīdis, zīme, ka Savienotās Valstis ir saistījušas sevi ar Poliju un NATO un ka mēs esam vienoti Krievijas agresijas priekšā," sacīja ministrs.

Poznaņas vienības uzdevums būs nodrošināt infrastruktūras atbalstu visiem Polijā izvietotajiem ASV karavīriem, trešdien pavēstīja Polijas Aizsardzības ministrija.

Pagājušajā nedēļā ASV Aizsardzības ministrija paziņoja, ka garnizonā būs aptuveni 13 karavīri un 140 civilie darbinieki.

Polijā patlaban ir izvietoti aptuveni 11 000 ASV karavīru, liecina Pentagona dati. To vairums regulāri rotē starp vairākām ASV armijas bāzēm.

18:39 Zaporižjes atomelektrostacija var zaudēt savienojumu ar pēdējo rezerves elektrolīniju.
Pēc atslēguma stacija var pārslēgties uz elektrību no ģeneratoriem, taču ne ilgāk kā 10 dienas.

18:00. Krievijas iebrucēji Doņeckas apgabala Avdijivku cenšas ielenkt kopš maija, pēdējais "ekstrēmais" datums bija 1.marts, taču pilsēta joprojām atrodas Ukrainas Bruņoto spēku kontrolē, vēsta pravda.comu.ua.

17:14. 65% eiropiešu atbalsta Ukrainas pievienošanos ES tuvāko gadu laikā, vēsta pravda.com.ua.

16:08. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis apmeklējis Ukrainas Bruņoto spēku pozīciju priekšējās līnijas Doneckas apgabalā netālu no Bahmutas, lai personīgi pasniegtu apbalvojumus karavīriem, kas īpaši izcēlušies kaujās. "Tāds sarežģīts liktenis jums iekritis," vēršoties pie karavīriem, sacīja Zelenskis, "vēsturisks liktenis - aizstāvēt mūsu zemi un atgūt Ukrainu mūsu bērniem."

15:22. Pēc sākotnējās informācijas, Krievijas raķetei trāpot daudzstāvu ēkai Zaporižjā, ievainoti 33 cilvēki, 1 slimnīcā miris. Ievainoto vidū trīs bērni: 5 un 7, un 9 gadus veci, vēsta pravda.com.ua.

14:53. Savienotās Valstis piedāvājušas Slovākijai 12 jaunus militāros helikopterus, lai kompensētu iznīcinātājus MiG-29, ko tā apsolījusi Ukrainai, trešdien paziņojis Slovākijas aizsardzības ministrs Jaroslavs Nadjs. Slovākijas valdība piektdien apstiprināja plānu par 13 reaktīvo iznīcinātāju MiG-29 piešķiršanu Ukrainai.

13:54. Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) 23.martā un 24.martā Briselē, Beļģijā, piedalīsies Eiropas Savienības (ES) valstu un valdību vadītāju sanāksmē jeb Eiropadomē, kurā plānots lemt par turpmāku atbalstu Ukrainai, ekonomisko situāciju ES un ārējās tirdzniecības jautājumiem.

12.50. Ukrainas varas iestādes šorīt izplatīja brīdinājumu par iespējamiem gaisa uzlidojumiem visā valstī pēc tam, kad no Baltkrievijas lidlauka gaisā pacēlās Krievijas iznīcinātājs "MiG-31K", ziņo pravda.com.ua.

12.24. Baltā nama Nacionālās Drošības padomes koordinators Džons Kirbijs prognozē, ka tuvākās kara nedēļas būs kritiskas, jo Krievija atkal mēģinās uzbrukt, iespējams, vienlaicīgi vairākām frontēm, informē pravda.com.ua.

11.04. Britu izlūkdienesti pieļauj, ka Krievijas karaspēka virzība pie Bahmutas sākusi palēnināties, bet pilsētas aizstāvji joprojām atrodas smagā situācijā. Izlūkdienesti norādījuši, ka pēdējās dienās Ukrainas armija sākusi lokālu pretuzbrukumu uz rietumiem no Bahmutas, lai samazinātu ienaidnieka spiedienu uz piegādēm svarīgo automaģistrāli H-32.

10.37. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 167 490 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 920 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3557 tankus, 6887 bruņutransportierus, 2587 lielgabalus, 509 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 272 zenītartilērijas iekārtas, 305 lidmašīnas, 290 helikopterus, 2183 bezpilota lidaparātus, 909 spārnotās raķetes, 5434 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 270 specializētās tehnikas vienības.

09.59. Naktī Kijivā un vairākos Ukrainas reģionos tika izsludināta gaisa trauksme. Krievija veica gaisa uzbrukumus Kijivas, Hmeļnickas un Žitomiras apgabalos, kur strādāja pretgaisa aizsardzības spēki. Kijivas apkārtnē pretgaisa aizsardzības spēkiem izdevās iznīcināt visus ienaidnieka mērķus.

09.39.Krievijas gaisa uzbrukumu laikā naktī uz trešdienu Ukrainas zenītartilērija iznīcinājusi 16 no 21 Krievijas bezpilota lidaparāta "Shahed-136", paziņojis Ukrainas armijas ģenerālštābs.

08.58. Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" savervētajiem ieslodzītajiem tuvākajā laikā beigsies sešu mēnešu līgumi un viņi var pamest grupējumu, norādījis ASV Kara pētījumu institūts (ISW).

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija prognozē, ka tūkstošiem notiesāto, ko "Vagner" savervēja 2022.gada rudenī, tiks apžēloti un atbrīvoti, jo škiet, ka "Vagner" tur savu solījumu atbrīvot cietumniekus pēc sešu mēnešu dienesta "Vagner" rindās.

08.18. Šodien un rītdien, 23.martā, Rīgā darba vizītē ieradīsies Ukrainas valdības pārstāvju un uzņēmēju delegācija Ukrainas Ministru kabineta ministra Oleha Nemčinova vadībā un vizītes laikā paredzētas vairāku formātu tikšanās ar ekonomikas ministri Ilzi Indriksoni (NA) un Latvijas uzņēmējiem, lai pārrunātu Ukrainas atjaunošanas jautājumus, kā arī divpusējās ekonomiskās sadarbības stiprināšanas un paplašināšanas potenciālu.

07.09. Starptautiskais valūtas fonds otrdien paziņoja, ka ir panācis vienošanos ar Ukrainas iestādēm par aizdevuma paketi apmēram 15,6 miljardu ASV dolāru vērtībā, lai atbalstītu bruņotā konflikta skartās valsts ekonomikas atveseļošanos.

00.10 Krievi nepārstāj apšaudīt Hersonas apgabalu. Otrdien, 2023. gada 21. martā, krievu okupanti uzbruka Berislavas apgabala kapsētai.

"Karš ar bērniem, veciem cilvēkiem un pat... mirušajiem. Tas ir viss, kas jums jāzina par Krievijas armiju. Berislavas apgabalā krievu iebrucēji apšaudīja kapsētu," sacīja Hersona vadītājs Aleksandrs Prokudins.

Pēc Prokudina teiktā, kapsēta, kurā trāpīja 8 krievu šāviņi, atrodas ārpus Berislavas apgabala Mihailovkas ciema.