Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Baidoties no aresta, Putins nevarēs piedalīties vienā no svarīgākajiem gada notikumiem

© Scanpix

Starptautiskās Krimināltiesas izdotais aresta orderis Putinam un Krievijas galvenajai bērnu tiesību aizstāvei Marijai Ļvovai-Belovai par Ukrainas bērnu piespiedu deportāciju uz Krieviju bija galvenie temati aizvadītās nedēļas krievu propagandas raidījumos, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Svētdienas raidījumā "Vakars ar Vladimiru Solovjovu" propagandisti trakoja par Starptautiskās Krimināltiesas izdotajiem aresta ordeņiem. Tika paziņots, ka tādējādi visa Krievijas tauta, kas atbalsta savu prezidentu, ir pasludināti par noziedzniekiem. Propagandiste Margarita Simonjana klaji meloja par kastrētiem krievu karavīriem, ukraiņu izvarotām Donbasa sievietēm un bērniem, nogalinātiem krievu karagūstekņiem, par kuriem Hāga neliekoties ne zinis. Taču tā gribot arestēt Putinu un bērnu tiesību aizstāvi par to, ka viņi "glāba bāreņus" no karadarbības. Šādi sagrozīta realitāte savā nekaunībā līdzinās hitleriskās Vācijas galvenā propagandista Josefa Gebelsa uzstādījumam, ka jo lielāki meli, jo vieglāk tiem noticēt.

"Pagājušajā mēnesī Jēlas Humanitārās pētniecības laboratorija publicēja ziņojumu, kurā apgalvots, ka pēdējā gada laikā vismaz 6000 bērnu no Ukrainas ir nosūtīti uz Krievijas "pāraudzināšanas" nometnēm," vēsta "The Guardian".

17.marta paziņojumā Starptautiskās Krimināltiesas prokurors Karims Kans ir norādījis, ka viņa biroja identificētie gadījumi liecina par simtiem bērnu deportāciju no bērnu namiem un bērnu aprūpes namiem. Hans norādīja, ka bērni nedrīkst kļūt par kara laupījumu.

Atvaļinātais ģenerālis Andrejs Guruļevs par izdoto aresta orderi teica: "Zēni, solis pa labi vai pa kreisi un jūs dabūsiet ar kodolrungu pa stikla kupolu." Viņam piebalsoja Solovjovs, draudot dot kodoltriecienus pa ikvienu Rietumvalsti, kas varētu gribēt īstenot tiesas lēmumu. Solovjovs aicināja visas BRICS valstis apvienoties un vērsties pret Starptautisko krimināltiesu.

Tikmēr BRICS ietilpstošās Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) prezidenta Sirila Ramafosas pārstāvis jau ir paziņojis, ka valsts apzinās savas tiesiskās saistības, kas izriet no dalības Romas statūtos, kas reglamentē Starptautiskās Krimināltiesas darbību. Faktiski tas nozīmē, ka Putins, ja nevēlēsies tikt apcietināts, nevarēs ierasties uz augustā DĀR notiekošo BRICS samitu. Līdz šim šos pasākumus Putins ir vienmēr apmeklējis personīgi.