Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 388. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:04]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 18.martā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:04. ASV atsācis Krievijas pilsoņu, kas baidījās no mobilizācijas mājās, deportācijas uz Krieviju, vēsta pravda.com.ua.

19:40. Ukrainas aizsardzības spēki sestdien atvairīja Krievijas uzbrukumus Bahmutas ziemeļu daļā, tajā pašā laikā šī pilsēta joprojām ir karadarbības epicentrs.

18:09. Krievi mēģina ielenkt Avdijivku, taču bez panākumiem un dienas laikā zaudēja gandrīz divas karavīru rotas, atsaucoties uz Ukrainas aizsardzības spēkiem, ziņo pravda.com.ua.

17:10. Maskava un Kijiva vienojušās pagarināt līgumu par Ukrainas labības eksportu pa Melno jūru, sestdien paziņojis Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

16:33. Krievijas propagandisti apgalvo, ka diktators Vladimirs Putins ieradies Krimā okupācijas devītajā gadadienā - uzreiz pēc tam, kad Starptautiskā Krimināltiesa izdevusi orderi viņa aizturēšanai, vēsta pravda.com.ua.

15:00. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis noteicis sankcijas pret Sīrijas līderi Bašaru al Asadu. Sankcijas būs spēkā 10 gadus. Tās bloķē Asada aktīvus, ja tie atrodas Ukrainā un ir aizliegtas jebkādas tirdzniecības operācijas, vēsta pravda.com.ua.

13:44. 18. marta rītā aptuveni divas stundas ilga gaisa uzlidojumi visā Ukrainā. Aktīvisti no Baltkrievijas rakstīja par Krievijas MiG-31K pacelšanos, vēsta pravda.com.ua.

12:38. Piektdienas vakarā Maskavas bāros "Underdog" un "La Virgen" ielauzušies policijas īpašo uzdevumu vienības (OMON) kaujinieki, veicot it kā operāciju saistībā ar Ukrainas armijas finansēšanu, vēsta valdības kontrolētā aģentūra TASS. Aptuveni 40 cilvēki - gan iestādījumu darbinieki, gan apmeklētāji - tikuši aizturēti un nogādāti policijas iecirknī, kur tie nopratināti, piedaloties arī Federālā drošības dienesta (FSB) pārstāvjiem. Advokāti pie aizturētajiem nav laisti. "Telegram" kanāls SOTA ziņo, ka bāra "Underdog" apmeklētājus policisti spieduši klausīties krievu šovinistu iecienīto popmūziķu-kara atbalstītāju skaņdarbus, liekot saviem upuriem tiem piebalsot.

11:44. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 164 200 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 880 iebrucēji. Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3511 tankus, 6830 bruņutransportierus, 2560 lielgabalus, 506 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 265 zenītartilērijas iekārtas, 305 lidmašīnas, 290 helikopterus, 2159 bezpilota lidaparātus, 907 spārnotās raķetes, 5404 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 259 specializētās tehnikas vienības.

10:41. No Polijā esošajiem ukraiņu bēgļiem 45% plāno palikt šajā valstī ilgāku laiku - vismaz vienu vai vairākus gadus pēc kara beigām, savukārt 2022.gada martā šādu vēlmi bija izteikuši 31% no ukraiņu bēgļiem Polijā. Par šādu ukraiņu bēgļu noskaņojumu liecina aptauja, kuru pēc Polijas premjerministra kancelejas pasūtījuma sarīkoja migrācijas platforma EWL un Varšavas universitātes Austrumeiropas studiju centrs. Bēgļu īpatsvars, kas vēlas palikt Polijā uz pastāvīgu dzīvi, kopš pērnā gada marta ir samazinājies no 7% līdz 6%.

09:33. Krievijas bruņotie spēki piektdienas vakarā raidīja uz Ukrainu 16 Irānā ražotus trieciendronus "Shahed-136/131", no kuriem 11 notrieca Ukrainas pretgaisa aizsardzība, lietotnē "Telegram" paziņoja Ukrainas Gaisa spēki.

08:10. ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs turpinās tikties un runāt ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu arī pēc tam, kad Starptautiskā krimināltiesa (SKT) izdevusi Putina aresta orderi, piektdien preses konferencē paziņoja ANO ģenerālsekretāra biroja pārstāvis Stefans Dižarriks.

00:10. "Starptautiskās Krimināltiesas izdotais Krievijas prezidenta Vladimira Putina aresta orderis ir vēsturisks lēmums, no kura tiks iegūtas vēsturiskās liecības," uzskata Ukrainas prezidents, vēsta pravda.com.ua.