Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Baltkrievijā "Tut.by" galvenajai redaktorei un ģenerāldirektorei piespriež 12 gadus cietumā

© Ketija Keita Krastiņa, F64

Baltkrievijā Minskas pilsētas tiesa piektdien opozīcijas tīmekļa izdevuma "Tut.by" galvenajai redaktorei Marinai Zolotovai un ģenerāldirektorei Ludmilai Čekinai piesprieda 12 gadus cietumā.

Zolotova un Čekina bija apsūdzētas par izvairīšanos no nodokļiem, ko Minskas režīms bieži izmanto kā ieganstu oponentu apklusināšanai, un "kūdīšanā uz naidu".

Baltkrievijas demokrātiskās opozīcijas kustības līdere Svjatlana Cihanouska spriedumu nodēvēja par režīma kārtējo mēģinājumu nogalināt godīgu žurnālistiku.

Baltkrievijas Žurnālistu apvienība spriedumu nosodīja, to raksturojot kā "nežēlīgu atriebību par patiesību".

Starptautiskā žurnālistu tiesību organizācija "Reportieri bez robežām" apsūdzības nodēvēja par absurdām un uzsvēra, ka process noticis aiz slēgtām durvīm.

Vairāki "Tut.by" bijušie darbinieki bailēs no represijām aizbēguši no valsts, arī uz Ukrainu, un atjaunojuši medija darbību ar nosaukumu "Zerkalo".

"Mila, Marina! Mēs esam lepni par jums. Jūsu godīgums un izturība mums visiem ir paraugs," paziņojumā vēl pirms sprieduma pasludināšanas pauda "Zerkalo" darbinieki.

Baltkrievija piektdien bargus cietumsodus piesprieda vēl divām režīma kritiķēm. Desmit gadi cietumā piespriesti politikas analītiķei un tīmekļa vietnes redaktorei Valērijai Kostjugovai un sabiedrības administrācijas skolas izveidotājai Tatjanai Kuzinai.

Viņas bija apsūdzētas par naida kurināšanu, nacionālās drošības graušanu un valdības gāšanas atbalstīšanu.