Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

"Vēsturiska diena." Pēc 50 gadus ilgas ilgām diskusijām Itālija tomēr plāno būvēt tiltu uz Sicīliju

© AFP/Scanpix/Leta

Itālijas ministru kabinets ceturtdien pieņēma dekrētu, kas paredz atgriešanos pie sen iecerēta projekta par 3,2 kilometrus gara tilta uzcelšanu starp Sicīlijas salu un kontinentu.

Dekrēts nosaka "neatliekamus nosacījumus stingra savienojuma uzcelšanai starp Sicīliju un Kalabriju", teikts valdības paziņojumā presei.

Dekrēta mērķis ir ātri atgriezties pie plāna uzcelt tiltu, kas savienos Mesīnas pilsētu Sicīlijā ar Kalabrijas reģionu Apenīnu pussalas dienvidos.

Parlamentam divu mēnešu laikā ir jāpārveido šis dekrēts par likumu. Saskaņā ar plānu tilta būves projekts jāapstiprina līdz 2024.gada 31.jūlijam, bet būvniecība jāsāk līdz 2024.gada beigām, ziņoja vietējie mediji.

"Pēc 50 gadus ilgas runāšanas šis ministru kabinets apstiprina tiltu, kas savieno Sicīliju ar pārējo Itāliju un Eiropu," sacīja transporta ministrs Mateo Salvīni, nosaucot to par "vēsturisku dienu".

Arī senie romieši bija sapņojuši izveidot tiltu pār Mesīnas šaurumu. Pirms vairāk nekā 2000 gadiem viņi savienoja plostus un mucas, lai izveidotu šādu tiltu, bet viņu plānus sagrāva vētra.

Dažādas Itālijas valdības desmitiem gadu bija diskutējušas par projektu "Tilts pār šaurumu" ("Il Ponte sullo stretto"). Šī gadsimta sākumā toreizējā premjerministra Silvio Berluskoni valdība atbalstīja tilta būvniecību, plānojot to sākt 2006.gadā un pabeigt līdz 2012.gadam.