Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Brazīlijas ziemeļaustrumos nerimst bandu vardarbība

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Neskatoties uz pastiprināto drošības spēku klātbūtni, Brazīlijas ziemeļaustrumos jau trešo nakti pēc kārtas turpinājušies noziedznieku bandu uzbrukumi, ceturtdien paziņojušas varasiestādes.

Mediji publicē vismaz deviņās Riugrandi du Norti štata pilsētās, tostarp pavalsts galvaspilsētā Natalā, uzņemtos fotoattēlus, kuros redzami liesmu pārņemti autobusi un sabiedriskās ēkas.

Uzbrukumi Riugrandi du Norti štatā sākās pirmdienas vakarā, noziedzīgajiem grupējumiem reaģējot uz jaunajiem noteikumiem, kas ierobežo to darbību cietumu sistēmā.

Natalā aizdedzināts atkritumu savākšanas centrs, kāds lielveikals un degvielas uzpildes stacija, vēsta ziņu vietne G1.

Varasiestādes uz štatu nosūtījušas 200 federālo policistu, taču policijas papildspēkus, iespējams, nāksies palielināt līdz 800 vīriem, televīzijas kanālam CNN pavēstījis tieslietu un sabiedriskās drošības ministrs Flavio Dino.

Šonedēļ vardarbība skārusi vismaz 28 pilsētu apkaimes.

Vietējos medijos publicētajās fotogrāfijās redzamas aizdedzinātas automašīnas, autobusi un uzņēmumi, kās arī ložu pēdas uz valdības ēku sienām.

Bandu locekļu sadursmēs ar policiju šonedēļ nogalināti vismaz divi cilvēki, bet 67 personas aizturētas.

Prezidents Luiss Inasiu Lula da Silva pagaidām nav publiski izteicies par notiekošo.

Brazīlijas pārslogotajā cietumu sistēmā ir nopietnas problēmas ar korupciju un drošības ievērošanu, kas ļauj noziedzīgo grupējumu līderiem turpināt vadīt savus nelegālos biznesus no cietumu kamerām.

Cietumos bieži notiek arī dumpji un sadursmes bandu vidū.