Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 387. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:20]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 17.martā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:20. Polija izvietos daudzlādiņu reaktīvās iekārtas HIMARS netālu no Krievijas Kaļiņingradas apgabala, piektdien pavēstīja Polijas aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks.

19:48. Krievijas prezidenta administrācija Hāgas Starptautiskās krimināltiesas izdoto orderi Vladimira Putina aizturēšanai uzskata par juridiski spēkā neesošu, vēsta "Mezuza".

18:11. Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ir liela vēlēšanās sarīkot tuvāko gadu laikā lielu badu ar globālām sekām, tāpēc agresorvalsts režīms ir jāaptur pēc iespējas ātrāk, intervijā "Radio Brīvība" sacīja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs.

16.41. Valsts policija par kara slavinošu simbolu izmantošanu aizturētajai mājsaimniecei Jeļenai Kreilei kā drošības līdzekli piemērojusi aizliegumu izbraukt no valsts.

Tāpat policija noteikusi, ka sieviete, kas jau iepriekš izdarījusi dažādus pārkāpumus, turpmāk nevar publiskot kara slavinošus simbolus.

Pagājušās nedēļas nogalē policijā saņemta informācija no iedzīvotājiem par kādu namu Rīgā, Torņkalnā, kura logos redzami vairāki dažāda izmēra Krievijas karogi, viens Latvijas karogs un viena lentīte Latvijas karoga krāsās. Tāpat logos bija redzami arī dažādi uzraksti krievu un latviešu valodā, piemēram, "Putins mans draugs" un "Dievs, sargā Latviju", kas uzrakstīti uz Krievijas karogiem.

15.12. Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu izvirzījis valsts apbalvojumiem reaktīvo iznīcinātāju Su-27 pilotus, kas bija iesaistīti amerikāņu drona "MQ-9 Reaper" notriekšanā virs Melnās jūras, piektdien pavēstīja Krievijas Aizsardzības ministrija.

"Krievijas Federācijas aizsardzības ministrs armijas ģenerālis Sergejs Šoigu izvirzījis apbalvošanai ar valsts apbalvojumiem lidmašīnu Su-27 pilotus, kas novērsa to, ka amerikāņu bezpilota lidaparāts MQ-9 pārkāpj speciālās militārās operācijas īstenošanai noteiktās gaisa telpas izmantošanas pagaidu režīma rajona robežas,' teikts ministrijas paziņojumā.

Kā apgalvots vēl otrdien izplatītajā ministrijas paziņojumā, Krievijas iznīcinātāji pret amerikāņu dronu nav pielietojuši ieročus un ka drons pats nogāzies straujas manevrēšanas rezultātā.

14.22. Latvija atbalsta Eiropas Padomes (EP) iniciēto Ukrainas zaudējumu reģistra izveidi, uzsvēra Latvijas prezidents Egils Levits, piektdien Rīgā tiekoties ar EP ģenerālsekretāri Mariju Pejčinoviču Buriču.

Valsts prezidents norādīja, ka kompensācijas mehānisms un zaudējumu reģistrs iekļaujas starptautiskajā mehānismā, lai prasītu atbildību no Krievijas, tāpēc Latvija atbalsta šāda mehānisma un reģistra izveidi un prezidentūras laikā intensīvi strādās pie reģistra ieviešanas.

13.06. Slovākijas valdība apstiprinājusi plānu par reaktīvo iznīcinātāju MiG-29 piešķiršanu Ukrainai.

Premjerministrs Eduards Hegers piektdien paziņoja par valdības vienbalsīgo lēmumu. Slovākija šīs lidmašīnas vairs neizmanto.

Slovākija ir jau otrā NATO valsts, kas atsaukusies Ukrainas valdības lūgumam piešķirt tai kara lidmašīnas, lai tā spētu labāk aizsargāties pret Krievijas agresiju.

12.16. Krievijas Tālajos Austrumos tiesa karavīram, kas atzinies kara noziegumu pastrādāšanā, piespriedusi piecarpus gadus nosacīta soda, tomēr nevis par kara noziegumiem, bet "viltus ziņu" izplatīšanu, vēsta cilvēktiesību aizsardzības organizācija "OVD Info", atsaucoties uz ierakstu Habarovskas novada kara tiesas reģistrā.

Tagad notiesātais karavīrs Daņiils Frolkins žurnālistiem pērn atzinās kāda Ukrainas civiliedzīvotāja slepkavībā.

11.40. Beļģijas Aizsardzības ministrija Ukrainas bruņotajiem spēkiem plāno nodot 240 militārās kravas automašīnas, ziņo pravda.com.ua.

10.25. Krievijas karaspēks uz laiku zaudējis Ukrainā izvērsto vienību kaujasspējas, un tā uzbrukumu temps ir zemākais vismaz kopš janvāra, teikts Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas ikdienas ziņojumā par situāciju frontē.

09.17. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 163 320 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 760 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3506 tankus, 6823 bruņutransportierus, 2552 lielgabalus, 504 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 265 zenītartilērijas iekārtas, 305 lidmašīnas, 290 helikopterus, 2145 bezpilota lidaparātus, 907 spārnotās raķetes, 5401 automobili un autocisternu, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 258 specializētās tehnikas vienības.

08.19. Ķīnas uzņēmumi piegādājuši Krievijai vismaz tūkstoti triecienšauteņu, kā arī dažāda veida munīciju un iekārtas, kas izmantojamas karadarbībā, ceturtdien vēsta tīmekļa izdevums "Politico". Pamatojoties uz muitas datu apkopošanas programmas "Import Genius" sniegto informāciju, "Politico" secina, ka vismaz viens no šiem uzņēmumiem ir saistīts ar Ķīnas valdību.

07.09. Sankcijas pret Krieviju strādā, taču nevaram uz rezultātiem cerēt ļoti drīz, jo sankciju process paredz lēnu, bet pastāvīgu agresora situācijas pasliktināšanos, intervijā aģentūrai LETA sacīja Lielbritānijas aizsardzības un drošības domnīcas RUSI Finanšu noziegumu un drošības centra direktors Toms Kītings. "Temps, kādā sankcijas iedarbosies, būs diezgan lēns. Nav tā, ka ieslēdzam slēdzi un situācija uzreiz izmainās," uzsvēra eksperts.

06.52. ASV Kara pētniecības institūta (ISW) eksperti, vērtējot Krievijas karaspēka vienību pārsviešanu uz Ukrainu, secinājuši, ka Maskava zaudē militāro ietekmi uz citām bijušās PSRS valstīm. Piemēram, tā dēvēto krievu miera uzturētāju pārdislokācija no kalnu Karabahas uz Ukrainu mazina Krievijas ietekmi uz Armēniju, teikts ISW ziņojumā.

00.10 Ukrainas izlūki saņēma 30 modernizētus 4x4 Oncilla bruņutransportierus.

Par to ziņoja Ukrainas Aizsardzības ministrijas galvenais izlūkošanas direktorāts.