Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Grieķijā jauni streiki saistībā ar dzelzceļa katastrofu

© Achilleas Pagourtzis/SIPA/Scanpix/Leta

Grieķijā ceturtdien streiko transporta nozares darbinieki, protestējot pret sistemātiskajām problēmām, ko vaino traģiskajā dzelzceļa katastrofā, kurā dzīvību zaudēja 57 cilvēki.

Streiko arī gaisa satiksmes kontrolieri un civilās aviācijas darbinieki, tādēļ streiks ietekmēs arī visus iekšzemes un starptautiskos lidojumus.

Traģiskā pasažieru vilciena un kravas vilciena sadursme notika 28.februārī Grieķijas ziemeļos netālu no Larisas starp Atēnām un Salonikiem.

Dzelzceļa dispečera kļūdas dēļ pasažieru vilciens tika novirzīts uz sliedēm, pa kurām tuvojās preču vilciens. Dispečers ir apsūdzēts slepkavībā. Viņa advokāts paziņoja, ka klients uzņemas savu vainas daļu.

Katastrofa izgaismoja lielās problēmas, kas pastāv Grieķijas dzelzceļa tīklā.

Izmeklēšanā atklājies, ka dispečers, kurš pieļāva liktenīgo kļūdu, bijis pārslogots savā darbā. Turklāt dzelzceļa elektroniskās drošības un kontroles sistēmas gadiem ilgi darbojušās tikai daļēji vai vispār nav darbojušās.

Visām valdībām, kas Grieķijā atradušās pie varas pēdējos 20 gadus, tiek pārmesta noziedzīga nolaidība pret dzelzceļu.

Streikam pievienojušies arī prāmju darbinieki, veselības aprūpes nozarē un sabiedriskajā sektorā strādājošie.

Sabiedriskais transports, autobusi un vilcieni šodien kursēs tikai pusdienlaikā, lai nogādātu cilvēkus uz protestiem lielākajās pilsētās.

Grieķijas mediji trešdien ievēroja 24 stundu streiku, kas nozīmē, ka šodien Grieķijā nav pieejami jaunākie laikrakstu numuri.

Streikoja arī interneta mediji.