Ukrainas kara 386. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:13]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 16.martā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:13 Gaisa spēki komentēja, ka "nāvējošākais" amerikāņu aviācijas F-16 pilots, atvaļinātais pulkvežleitnants Dens Hemptons (izsaukuma signāls Two Dogs) paudis gatavību cīnīties par Ukrainu.

Ignats sacīja, ka daudzi visā pasaulē atbalsta Ukrainu, tostarp bijušie karavīri.

21:33 Ukrainas Aizsardzības spēku aviācija 16. martā veica septiņus triecienus Krievijas karaspēka personāla un militārās tehnikas koncentrācijas zonām.

Tāpat, saskaņā ar Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštāba datiem, raķešu spēki un artilērijas vienības trāpīja trīs komandpunktos, divās Krievijas personāla un militārās tehnikas koncentrācijas zonās, divās radiolokācijas stacijās, kā arī degvielas un smērvielu sastāvos.

Tiek atzīmēts, ka Krievijas karavīri 16.martā veica divus raķešu un 16 gaisa triecienus, kā arī 25 uzbrukumus no vairākām palaišanas raķešu sistēmām.

20:35 Zviedrijas valdība ir gatava Ukrainai nodot astoņus pašpiedziņas artilērijas stiprinājumus un 10 tankus Leopard 2.

Pēc Dagens Industri teiktā, tas teikts budžeta grozījumos, ar kuriem Zviedrijas valdība šodien iepazīstināja valsts parlamentu.

"Archer pašpiedziņas lielgabali dos ukraiņiem iespēju iznīcināt Krievijas artilērijas sistēmas," sacīja aizsardzības ministrs Pols Džonsons.

19:55 Polijas lēmums nosūtīt Ukrainai savus reaktīvos iznīcinātājus MiG-29 neietekmē ASV nostāju nesūtīt Kijivai iznīcinātājus F-16, ceturtdien apliecināja Baltais nams.

"Tas nemaina mūsu plānus attiecībā uz F-16," žurnālistiem sacīja Baltā nama Nacionālās drošības padomes pārstāvis sakariem ar presi Džons Kērbijs.

Polijas lēmums šo nostāju "neietekmē, nemaina", viņš piebilda.

Polijas prezidents Andžejs Duda ceturtdien paziņoja, ka Varšava tuvākajās dienās nodos Ukrainai četrus iznīcinātājus MiG-29.

Savukārt ASV senatoru grupa aicinājusi Savienot Valstu aizsardzības ministru Loidu Ostinu līdz nedēļas beigām sniegt izvērtējumu par iespējām piegādāt Ukrainai reaktīvos iznīcinātājus F-16, kā arī ar to saistītajiem riskiem, vēstīja tīmekļa izdevums "Politico".

Vēstuli parakstījuši kā demokrāti, tā republikāņi.

Krievijas pilnmēroga karš pret Ukrainu šobrīd ir "kritiskā fāzē", norādīja senatori.

Divu ukraiņu pilotu ierašanos Arizonā, kur armijas bāzē tiek izvērtētas viņu kaujas prasmes, senatori novērtējā kā kritisku soli, lai novērtētu viņu gatavību lidot ar F-16.

19:25 Krievijas karaspēks turpina šturmēt Bahmutu un gatavojas atsākt uzbrukumu Ugledarai.

"Bahmutas virzienā ienaidnieks turpina šturmēt Bahmutas pilsētu. Mūsu aizstāvji atvairīja ienaidnieka uzbrukumus Orehovas-Vasiljevkas, Bahmutas, Ivanovska un Grigorovkas apgabalos," teikts Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba paziņojumā 18:00.

19:00. Lietuva sagatavojusi jaunu militārās palīdzības paketi Ukrainai, kurā ir arī 155 milimetru kalibra artilērijas munīcija, ceturtdien paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks.Viņš piebildis, ka "kopējā Lietuvas Ukrainai sniegtās militārās palīdzības vērtība drīz sasniegs 450 miljonus eiro". Lietuva piegādā Ukrainai ieročus, kā arī apmāca Ukrainas karavīrus.

18:00. Polijas prezidents Andžejs Duda ceturtdien paziņoja, ka Varšava tuvākajās dienās nodos Ukrainai četrus savus reaktīvos iznīcinātājus MiG-29.

16:27. Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa un Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers, ceturtdien tiekoties Tallinā, pārrunājuši turpmākas militārās palīdzības sniegšanu Ukrainai, vēsta Igaunijas valdības preses dienests.

15:40. Polijas drošības dienesti aizturējuši deviņus cilvēkus, kas tiek turēti aizdomās par spiegošanu Krievijas labā un diversiju gatavošanu Polijā, ceturtdien paziņojušas varasiestādes.

14.48. Vācijas kanclers Olafs Šolcs ceturtdien paziņojis par jaunām ieroču piegādēm Ukrainai.

Kopā ar Eiropas Savienības (ES) partneriem Vācija nodrošinās, ka Ukraina saņem ieročus un aprīkojumu, lai noturētos un sevi aizstāvētu, parlamenta apakšpalātā Bundestāgā paziņoja Šolcs.

"Sevišķi svarīgi ir ātri piegādāt Ukrainai nepieciešamo munīciju. Eiropadomē mēs izlemsim par tālākajiem soļiem kopā ar mūsu ES partneriem, lai nodrošinātu labāku, nepārtrauktu piegādi," uzsvēra kanclers, runājot par nākamnedēļ gaidāmo ES samitu.

Šolcs piebilda, ka Vācija ir gatava atvērt savus iepirkumu projektus citām dalībvalstīm.

14.15. Igaunija nosūtīs Ukrainai militāro palīdzību vēl par pusmiljonu eiro, paziņojusi Igaunijas Aizsardzības ministrija.

Jaunajā palīdzības paketē ir pusautomātiskās šautenes, snaiperu šautenes, munīcija, tēmēkļi, binokļi, patruļlaivas, termokameras un cits militārais aprīkojums.

Paketes kopējā vērtība ir 494 300 eiro.

Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā sākuma Igaunija sniegusi Ukrainai militāro palīdzību jau 400 miljonu eiro vērtībā, tostarp piegādājot prettanku raķetes "Javelin", haubices, prettanku granātmetējus un prettanku mīnas.

13.43. Neleģitīmā Krimas referenduma gadadienā Ārlietu ministrija (ĀM) visstingrākajā veidā nosoda Krievijas rīcību.

ĀM norāda, ka 2014.gada 16.martā Krimā un Sevastopoles pilsētā nelikumīgi tika rīkoti tā dēvētie referendumi par pievienošanos Krievijai.

ĀM uzsver, ka Krimas nelikumīgā aneksija aizsāka neprovocētu un neattaisnojamu agresiju pret Ukrainu un tās teritoriālo vienotību, ko Krievija noziedzīgi turpināja 2022. gadā.

Pēc pilna apjoma militārās agresijas uzsākšanas pret Ukrainu, Krievija cenšas nelikumīgi anektēt okupētos Doņeckas, Luhanskas, Hersonas un Zaporižjas apgabalus Ukrainā.

12.47. Aizdomās par valsts nodevību un strādāšanu Krievijas labā, Ukrainas drošības dienesti aizturējuši divus Kramatorskas iedzīvotājus, ziņo pravda.com.ua.

11.53. Biedrība "Latvijas Senioru kopienu apvienība" (LSKA) arī šogad strādās pie Ukrainas bēgļu tālākas integrācijas sabiedrībā, tāpat turpināsies latviešu valodas pamatu apguve, kā arī sadraudzības pasākumi labākai latviešu un ukraiņu kultūrvides iepazīšanai. LSKA ir pārliecināta, ka sarežģītajos ģeopolitiskajos apstākļos, ko izraisījis Krievijas iebrukums Ukrainā, ir ļoti svarīgi palīdzēt cilvēkiem no Ukrainas ne vien ar materiālu, bet arī morālu atbalstu. Tādēļ apvienība darīs visu, lai no kara šausmām cietušajiem cilvēkiem palīdzētu iekļauties Latvijas sabiedrībā un Rīgas ikdienas dzīvē, kā arī labāk iepazīt mūsu kultūru.

11.12. Čehijas tiesas līdz šim notiesājušas deviņus cilvēkus par atbalstu Krievijas agresijai Ukrainā, trešdien paziņojusi Čehijas ģenerālprokuratūra. Neilgi pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā pagājušā gada februārī Čehijas ģenerālprokurors Igors Strižs brīdināja, ka publiski izteikumi, kuros pausts atbalsts Krievijas iebrukumam, var tikt uzskatīti par kriminālpārkāpumu.

10.53. Latvija līdz šim Ukrainai un tās valstspiederīgajiem Latvijā ir sniegusi atbalstu 498 miljonu eiro apjomā.

10.38. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) šodien oficiālā vizītē Kijivā, Ukrainā, tiksies ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, Ukrainas parlamenta priekšsēdētāju Ruslanu Stefančuku un Ukrainas premjerministru Denisu Šmihalu, lai pārrunātu turpmāko nepieciešamo atbalstu Ukrainas cīņā pret Krievijas agresiju un Ukrainas integrācijas centienus Eiropas Savienībā un NATO, vēsta premjera birojs.

09.24. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 162 560 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1040 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3504 tankus, 6810 bruņutransportierus, 2539 lielgabalus, 503 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 265 zenītartilērijas iekārtas, 305 lidmašīnas, 289 helikopterus, 2145 bezpilota lidaparātus, 907 spārnotās raķetes, 5394 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 257 specializētās tehnikas vienības.

08.52. Starptautiskās cilvēktiesību aizstāvju organizācijas "Agora" vadītājs Pāvels Čikovs pavēstījis, ka kara komisariāti 35 Krievijas reģionos sākuši aktīvi izsūtīt pavēstes. Starp reģioniem, kur pilsoņi saņem kara komisariātu pavēstes, ir Maskava, Sanktpēterburga, Ļeņingradas, Maksavas, Belgorodas un Murmanskas apgabali, Altaja, Permas, Krasnojarskas un Krasnodaras novadi.

No kurienes viņš saņēmis šo informāciju, Čikovs nav paskaidrojis, tomēr piebildis, ka, viņaprāt, runa neesot par mobilizācijas otro vilni.

08.05. Militārā atbalsta sniegšana Ukrainai bija vēsturiski unikāla situācija, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Kārlis Bukovskis. Viņš paskaidroja, ka situācija bijusi unikāla, jo Eiropas savienības institūcijām, Eiropas Komisijai ir noteikts skaits ar kompetencēm, par kurām vispār drīkst lemt. "Militārie jautājumi nav vieni no tiem," viņš piebilda.

07.12. Sankciju efektivitātei visās Eiropas Savienības (ES) valstīs standartiem ir jābūt vienlīdz augstiem, intervijā aģentūrai LETA sacīja Lielbritānijas aizsardzības un drošības domnīcas RUSI Finanšu noziegumu un drošības centra direktors Toms Kītings. Viņš atzīmēja, lai sankcijas būtu efektīvas, standartiem visās 27 valstīs ir jābūt vienlīdz augstiem, bet šobrīd tas tā nebūt nav, jo dažādās valstīs ir dažādi likumi, atšķirīga politiskā griba, kā arī atšķirīgas saites ar Krievijas ekonomiku.

02.52. Polijas Iekšējās drošības aģentūra ir aizturējusi sešus ārzemniekus no Krievijas spiegu tīkla, kas gatavojis diversijas uz dzelzceļa, trešdien ziņoja Polijas radio. Spiegu darbību bija paredzēts koncentrēt uz dzelzceļa infrastruktūru, sevišķi valsts austrumos pie Žešovas-Jasjonkas lidostas, kas ir galvenais punkts Rietumu ieroču un munīcijas pārsūtīšanai uz Ukrainu.

00.10 Uz laiku okupētajā Hersonas apgabala teritorijā okupanti atsevišķās apdzīvotās vietās pastiprina drošības pasākumus un laupījumu ved uz Krimu.

Tiek atzīmēts, ka krievu iebrucēji, kā likums, pārvietojas ar civilajiem transportlīdzekļiem, kas atņemti vietējiem iedzīvotājiem. Tāpat tiek ziņots, ka vakar fiksēta iebrucēju kolonna, kas kopā ar izlaupītajām mantām virzījās uz Krimu.

Svarīgākais