Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Kalniete: Atjaunojot nāves sodu par valsts nodevību, Lukašenka ir pārspējis pat savu saimnieku Putinu

© Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Eiropas Parlaments šodien pārliecinošā balsojumā - 557 deputātiem balsojot "par", tikai 25 "pret" un 40 atturoties - atbalstīja rezolūciju, kurā stingri nosoda Aleksandra Lukašenkas režīma vēršanos pret Baltkrievijas demokrātisko opozīciju un žurnālistiem, apliecina solidaritāti ar Baltkrievijas tautu, kura turpina iestāties par suverēnu, brīvu un demokrātisku Baltkrieviju, aicina ES un tās dalībvalstis pastiprināt ES sankcijas pret tiem, kuri ir atbildīgi par represijām Baltkrievijā, un uzsver, ka visaptveroši jāizmeklē Lukašenkas režīma noziegumi, kas pastrādāti pret baltkrievu tautu, saucot pie atbildības Baltkrievijas amatpersonas, tostarp Aleksandru Lukašenku, par sistemātisku vardarbību, represijām un noziegumiem pret cilvēci.

Sandra Kalniete, Eiropas Parlamenta deputāte, Eiropas Tautas partijas grupa: "2020.gadā, pēc zaudējuma vēlēšanās, Lukašenka noturējās pie varas ar vardarbību un represijām. Represijas turpinās un pašlaik cietumos smok jau vairāk nekā 1700 politieslodzīto. Taču kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā Lukašenkas režīms apdraud arī kaimiņus un Eiropas drošību, jo Krievijas okupācijas armija izmanto Baltkrievijas teritoriju un infrastruktūru, no Baltkrievijas palaistās raķetes grauj Ukrainas pilsētas un kritisko infrastruktūru, nogalina civiliedzīvotājus, no turienes sistemātiski tiek raidīta Kremļa antiukrainiskā propaganda. Eiropas Parlaments ir atzinis Krieviju par valsti, kas sponsorē terorismu. Rezolūcijā uzsvērts, ka atbalstot Krievijas agresiju, faktiski arī Baltkrievija ir valsts, kas sponsorē terorismu. Atjaunojot nāves sodu par valsts nodevību, Lukašenka ir pārspējis pat savu saimnieku Putinu."

Eiropas Parlaments rezolūcijā prasa ES iestādēm veikt visus nepieciešamos pasākumus starptautiskās institūcijās un procesos un Starptautiskajā Krimināltiesā vai citos tribunālos un tiesās, lai izmeklētu un sāktu kriminālvajāšanu pret Baltkrievijas amatpersonām, tai skaitā Aleksandru Lukašenku par darbībām, kas saistītas ar Krievijas karu pret Ukrainu, pastrādājot kara noziegumus un noziegumus pret cilvēci.

"Visos centienos saukt pie atbildības - kā juridiskas un politiskas, tā finansiālas un morālas - Putinu un viņa rokaspuišus, mums jāatceras, ka par pastrādātajām zvērībām ir jāatbild arī Lukašenkam. Finansiālajām un ekonomiskajām sankcijām, kas vērstas pret Krieviju, jābūt vērstām arī pret Baltkrieviju. Politiskajai un diplomātiskajai izolācijai, kas vērsta pret Krieviju, tāpat jāatiecas arī uz Baltkrieviju. Izmeklēšanās un krimināllietās pret Krieviju starptautiskajās tiesās un tribunālos ir vienlīdz jāvērtē arī Baltkrievijas loma," norāda deputāte Sandra Kalniete.