Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Ungārija atkal atliks balsojumu par Somijas un Zviedrijas uzņemšanu NATO

© pixabay.com

Ungārijas parlamenta ilgi atliktais balsojums par Somijas un Zviedrijas uzņemšanu NATO, visticamāk, tiks atlikts uz vēl vēlāku laiku, ņemot vērā vicepremjera Žolta Semjēna ierosinājumu.

Vēstulē, kas publicēta tīmekļa medijā "hvg.hu", Semjēns pieprasa, lai parlamenta sesija, kuru bija plānots sākt 20.martā un kurā bija paredzēts balsojums par ziemeļvalstu uzņemšanu NATO, tiktu atlikta par vienu nedēļu.

Kā iemeslu atlikšanai Semjēns minēja patlaban notiekošās Ungārijas sarunas ar Eiropas Komisiju saistībā ar pārmetumiem Budapeštai par iespējamiem Eiropas Savienības likuma varas prasību pārkāpumiem.

Prasība par sesijas atlikšanu ir jāapstiprina parlamenta spīkeram, kurš arī ir Semjēna valdošās koalīcijas loceklis.

NATO valstu vidū abu ziemeļvalstu lūgumus par uzņemšanu aliansē nav apstiprinājušas tikai Turcija un Ungārija.

Pēdējā balsojuma atlikšana Ungārijā ir jau otrā divu nedēļu laikā un kārtējā daudzu šādu lēmumu virknē kopš 2022.gada jūlija.

2.martā balsošana tika atlikta par divām nedēļām, jo Ungārija nosūtīja parlamenta delegāciju uz Zviedriju un Somiju risināt "politiskās domstarpības", kas dažos valdošās partijas biedros bija raisījušas šaubas, vai ziemeļvalstu pievienošanās aliansei būtu atbalstāma.

Tomēr delegācijas locekļi izteicās pozitīvi par sarunām ar Zviedrijas un Somijas pārstāvjiem, šādi ļaujot noprast, ka parlaments ziemeļvalstu pieteikumus par uzņemšanu aliansē varētu drīzumā ratificēt, tiesa, konkrētu laiku neminot.