Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Starptautiskā krimināltiesa gatavojas sākt tiesāt Krieviju par tās pastrādātajiem kara noziegumiem Ukrainā; pastāvot iespēja tiesāt arī Putinu

© Scanpix/EPA

Starptautiskā Krimināltiesa plāno uzsākt pirmās divas lietas, kas saistītas ar Krievijas kara noziegumiem Ukrainas kara laikā, vēsta UNIAN.

Kā raksta "The New York Times", atsaucoties uz tiesas amatpersonām, tiesas sēdē varētu tikt pieprasīts arestēt vainīgās personas.
Šīs lietas varētu kļūt par pirmājām starptautiskām apsūdzībam pret Krieviju kopš pilna mēroga iebrukuma sākuma.
Divas galvenās tiesvedībām varētu būt par Ukrainas bērnu nolaupīšanu un apzināts uzbrukums civilajai infrastruktūrai.
Izmeklētāji apgalvo, ka Krievija nolaupījusi ukraiņu bērnus un pusaudžus un nosūtījusi tos uz Krievijas pāraudzināšanas nometnēm, kā arī Kremlis apzināti vērsies pret civilo infrastruktūru, raksta " The New York Times".
"Mēs publiski neapspriežam detaļas, kas saistītas ar notiekošo izmeklēšanu," uz The New York Times jautājumu par aresta orderu izniegšanu atbildēja prokurori.
Pagaidām nav zināms, kurš tieši tiks apsūdzēts. Tomēr pastāv iespēja, ka šāds liktenis var piemeklēt arī Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, uzsver UNIAN.
Pasaules tiesas prāvas pret Krieviju:
Ukrainas tieslietu ministrs Deniss Maljuška pērn aprīļa sākumā sacīja, ka Starptautiskajā tiesā Hāgā nekavējoties vērsušās 42 valstis par Krievijas agresiju pret Ukrainu.
2022. gada 17. novembrī UNIAN ziņoja, ka Hāgas tiesa atzina Krieviju par vainīgu MH17 notriekšanā.
Pagājušā gada decembrī Kanāda un Nīderlande vērsās Starptautiskajā tiesā ar lūgumu pievienoties Ukrainas starptautiskajai prasībai pret Krieviju.