Bijušais ārlietu ministrs Riekstiņš kļūst par vēstnieku

4.februārī notika Latvijas Republikas ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka NATO Māra Riekstiņa tikšanās ar NATO ģenerālsekretāru Andersu Fogsu Rasmusenu (Anders Fogh Rasmussen), kuras laikā vēstnieks iesniedza akreditācijas vēstuli.

Tiekoties ar NATO ģenerālsekretāru, M.Riekstiņš pauda Latvijas gandarījumu ar jauno NATO Stratēģisko koncepciju un Lisabonas samita lēmumiem. Vēstnieks izteica pateicību arī par Baltijas valstu pārstāvja no Latvijas Aivja Roņa līdzdalību Stratēģiskās koncepcijas ekspertu grupā. Vienlaikus M.Riekstiņš apliecināja, ka alianse var paļauties uz Latviju kā konstruktīvu sabiedroto alianses kopīgo mērķu īstenošanā, tostarp līdzdalībā Starptautisko miera uzturēšanas spēku operācijā Afganistānā.

NATO ģenerālsekretārs pateicās par Latvijas ieguldījumu Afganistānā, kā arī aktīvu līdzdalību alianses nākotnes uzdevumu formulēšanā Stratēģiskās koncepcijas ietvaros. A.F.Rasmusens atzīmēja, ka šis ir īpaši dinamisks laiks Ziemeļatlantijas aliansei, lai īstenotu Lisabonas samitā valstu un valdību vadītāju apstiprinātos uzdevumus NATO lomas stiprināšanai.

Mārim Riekstiņam ir ilggadīga pieredze ārlietu jomā kopš Latvijas diplomātiskā dienesta pirmssākumiem jau 1992.gadā. Būdams Ārlietu ministrijas Valsts sekretārs laikā no 1993.gada līdz 2004.gadam, tieši Māris Riekstiņš vairāku gadu garumā vadīja Latvijas Republikas delegācijas iestāšanās sarunas ar Ziemeļatlantijas līguma organizāciju (NATO). Savukārt 2004.gadā jau pēc Latvijas pilntiesīgas dalībvalsts statusa Aliansē, Māris Riekstiņš pildīja Latvijas ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Amerikas Savienotajās Valstīs pienākumus, aktīvi iesaistoties arī NATO valstu un valdību vadītāju sanāksmes Rīgā 2006.gadā organizēšanā. Laikā no 2007.gada 8.novembra līdz 2010.gada 29.aprīlim Māris Riekstiņš ieņēma Latvijas Republikas ārlietu ministra amatu.

Māris Riekstiņš vēstnieka amatā NATO nomainīja Jāni Eichmani, kurš Latviju pārstāvēja Ziemeļatlantijas aliansē kopš 2006.gada.