Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Pasaulē

Igaunija, Latvija un Lietuva plāno sadarbību kosmosa jomā

© Dāvis Ūlands / F64

Šonedēļ Tallinā tikās Igaunijas, Latvijas un Lietuvas kosmosa kopienas pārstāvji, lai pārrunātu Baltijas sadarbību kosmosā, informē portāls "Postimees".

Visas trīs valstis sadarbojas ar Eiropas Kosmosa aģentūru un sniedz ieguldījumu tās programmās, taču strauji augošajā kosmosa tehnoloģiju un biznesa jomā kopīgi projekti būtu ieguvums visām pusēm.

Kā norāda Igaunijas Ekonomikas un komunikāciju ministrijas kosmosa nozares vadītājs Pols Līss, Igaunija ir pierādījusi sevi kā uzticamu partneri kosmosa nozarē, taču sadarbība starp trim Baltijas valstīm varētu vēl vairāk palielināt reģiona atpazīstamību.

"Gan Igaunija, gan Latvija, gan Lietuva sadarbojas ar Eiropas Kosmosa aģentūru (EKA) un sniedz ieguldījumu tur notiekošajās atlases programmās, taču līdz šim savstarpējā informācijas un pieredzes apmaiņa bijusi pieticīga. Tajā pašā laikā no kosmosa sektora viedokļa esam līdzīgas valstis ar līdzīgiem izaicinājumiem, un visas puses būtu ieguvējas no kopīgu projektu īstenošanas,” sacīja Liias un minēja piemērus par satelītu datu izmantošanu vides monitoringā, drošības nodrošināšanā un krīžu pārvarešanā.