Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Nīderlandes lauksaimnieki pulcējas Hāgā ar traktoriem, lai protestētu

© Scanpicx

Nīderlandes lauksaimnieki šorīt aizveda savus traktorus uz Hāgu, lai protestētu pret ierosināto nitrātu samazināšanu, neievērojot varasiestāžu aizliegumu izmantot smago tehniku, informē "Postimees".

Tūkstošiem zemnieku plānojuši pulcēties parkā Hāgā, vienlaikus plānota arī biedrības Extinction Rebellion vides aktīvistu protesta akcija. Varas iestādes uz ceļu krustojumiem novietojušas militārās kravas automašīnas, lai novērstu traktoru iebraukšanu pilsētas centrā.

Nīderlandē trešdien notiks pašvaldību vēlēšanas, un netieši tiks ievēlēta arī parlamenta augšpalāta. Rezultāti var ietekmēt priekšlikumu samazināt nitrātu piesārņojumu.

Roterdamas raidorganizācija Rijnmond sestdienas rītā demonstrēja kadrus, kuros redzami traktori, kas traucas pāri Erasmus tiltam ceļā uz Hāgu.

Lauksaimnieku sašutums pret nitrātu samazināšanu no Nīderlandes ir izplatījies uz citām Eiropas valstīm. Pirms nedēļas Beļģijas galvaspilsētā Briselē zemnieki protestēja ar simtiem traktoru.

Nīderlandes valdība uzskata, ka lopkopības, transporta un rūpniecības radītais nitrātu piesārņojums ir būtiski jāsamazina. Koalīcijas valdība plāno līdz 2030. gadam samazināt nitrātu izmantošanu par 50 procentiem. Ministri saka, ka tas ir nepieciešams, lai uzlabotu gaisa, zemes un ūdens kvalitāti, taču tas nozīmē, ka ne visi lauksaimnieki varēs turpināt darbu, kā tas ir.